Numărul persoanelor care aderă la mişcarea extremistă Reichsbürger este în creştere, afirmă ministrul german de Interne, Nancy Faeser, într-un interviu publicat duminică de Bild, potrivit DPA. În această săptămână, peste 3.000 de polițiști și forțe de securitate au organizat razii în 11 landuri, la membri ai grupării de extremă-dreapta suspectate că ar fi pus la cale o lovitură de stat în Germania.

Politia germanaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

Agenţiile de informaţii interne germane estimează acum că numărul celor care au aderat la mişcare - grupuri care nu recunosc autoritatea statului german - este de aproximativ 23.000. Potrivit lui Faeser, aceasta înseamnă o creştere de 9,5% comparativ cu anul trecut. Agenţiile de informaţii au estimat acest număr la 19.000 atât în 2018, cât şi în 2019.

Adepți ai mișcării Reichsbürger au putut fi văzuţi la marşuri politice în ultimele luni, participând în special la proteste împotriva măsurilor anti-COVID, iar arestările din această săptămână ale membrilor unui grup care ar fi plănuit răsturnarea statului german au adus mişcarea în prim-plan.

În raportul lor anual privind mişcările extremiste, agenţiile de informaţii interne au atribuit motivaţia de extremism de dreapta unui procent de peste 5% din acest grup pe care îl numesc „Reichsbürger şi autoguvernaţii”. Aproximativ 10% dintre membrii Reichsbürger sunt văzuţi ca potenţiali violenţi, poliţia germană atribuind 239 de fapte violente mediilor Reichsbürger în ultimul an, o creştere substanţială faţă de 2020.

25 de arestări

Miercuri, au fost arestate 25 de persoane, printre care un fost membru al parlamentului din partea formaţiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) şi ofiţeri activi sau în retragere din armată. Alte 27 de persoane sunt cercetate în acest caz. Dintre persoanele arestate, 22 sunt acuzate de apartenenţă la o organizaţie teroristă care urmărea răsturnarea statului.

Reținerile au fost făcute în urma unor descinderi organizate în 11 landuri, a anunțat Procuratura federală. Suspecții au fost arestați în landurile Baden-Wuerttemberg, Bavaria, Berlin, Hesse, Saxonia Turingia, precum și în Austria și Italia, a precizat Procuratura.

Suspecții sunt acuzați că pregăteau, începând din noiembrie 2021, o lovitură de stat - răsturnarea republicii și organizarea unei noi forme de stat pe modelul Germaniei de la 1871.

”Heinrich al XIII-lea”

Conform anchetatorilor germani, grupul era format din membri ai mișcării de extremă-dreapta Reichsburger (Cetățenii Reichului), ai cărei susținători spun că „Reich-ul german încă există în granițele sale de dinainte de 1939”, scrie BBC. Gruparea se afla de mai mult timp în atenția poliției germane din cauza unor atacuri violente și a teoriilor conspiraționiste pe care le promovau.

Ei ar fi pus la cale un asalt asupra clădirii parlamentului, iar un rol important l-ar fi avut un cetățean german în vârstă de 71 de ani, cunoscut sub numele de „prințul Heinrich al XIII-lea”, el fiind unul dintre cei doi presupuși lideri ai grupării care au fost arestați.

Planuri pentru Ziua X

Potrivit anchetatorilor, printre altele, gruparea ar fi plănuit un atac armat asupra Bundestagului, o lege marțială iminentă, proclamarea unui nou guvern și înființarea unei noi armate germane.

În convorbirile telefonice interceptate, se spunea că în spatele unei eventuale tentative de lovitură de stat se afla nu numai prințul, ci și o organizație puternică, „Alianța”. Totul ar fi fost pregătit, telefoanele prin satelit au fost deja achiziționate și distribuite celor mai importanți jucători.

În plus, ar fi fost comandate uniforme pentru noii militari. Se spune că presupusa rețea ar fi plănuit să instaleze un nou guvern în jurul lui Reuss și o aripă militară. Un fost consilier municipal AfD din Saxonia ar fi trebuit să procure „materialul” pentru campanie.

„Ziua X” ar fi fost planificată în martie, apoi la începutul lunii septembrie. Scenariul pare pe cât de absurd, pe atât de periculos: un cuvânt de cod urma să fie emis prin radio, după care să fie declanșate „pene de curent”. Un comando format din foști soldați ar fi urmat să ia cu asalt parlamentul german și să-i pună în cătușe pe membrii Bundestag-ului, iar guvernul urma să fie răsturnat.

Pericol destul de real

Nici președintele Oficului Federal de Poliție Criminală (BKA), Holger Münch, nici șeful Oficului pentru Protecția Constituției, Thomas Haldenwang, nu se îndoiesc de gravitatea presupuselor planuri de lovitură de stat ale „cetățenilor Reichului”. Haldenwang a vorbit despre un „pericol destul de real”.

Expertul în terorism Peter Neumann nu are îndoieli cu privire la pericolul grupării. Cel mai mare pericol de violență teroristă provine de la așa-zișii cetățeni ai Reichului, a declarat Neumann, pentru Redaktionsnetzwerk Deutschland. „Ei sunt capabili și dispuși să comită acte grave de terorism împotriva statului”, consideră el.

Experta în probleme interne și vicepreședintă a facțiunii Uniunii CDU/CSU Andrea Lindholz a spus pentru Rheinische Post, că ea consideră așa-numita autoguvernare și pe „cetățenii Reich-ului, ca „orice altceva, în afară de teoreticieni ai conspirației și dezaxați”.