Cel puţin 24 de iranieni ar putea fi executaţi pentru participarea la protestele critice faţă de autorităţi, potrivit unei informaţii publicate sâmbătă de un cotidian iranian citat de DPA. Iranul a executat joi prima persoană de pe o listă cu persoane care ar fi încălcat legea islamică.

Steagul IranuluiFoto: DreamsTime / Donfiore

Etemad, un cotidian de ştiri, publică o listă întocmită de autorităţile judiciare acuzând 25 de demonstranţi că „au purtat un război împotriva lui Dumnezeu”, o acuzaţie ce implică pedeapsa cu moartea conform legii islamice.

Muzicianul rap Mohsen Shekari, care era şi el pe listă, a fost executat joi, acuzat că a agresat un agent de securitate cu o armă, incitând teroarea şi blocând un drum.

Autorităţile judiciare au anunţat că urmează alte execuţii.

Cu toate acestea, Etemad, un cotidian moderat, face apel la justiţie să revizuiască pedepsele cu moartea şi să evite alte execuţii.

Execuţia lui Shekari a atras condamnări puternice pe plan intern şi în străinătate. Cu toate acestea, liderii politici iranieni, inclusiv preşedintele Ebrahim Raisi, au descris execuţia ca un răspuns legitim la revoltele la nivel naţional.

„Aşteptaţi răzbunarea noastră”

Protestatarii au ameninţat că vor riposta, cu mesajul ”Aşteptaţi răzbunarea noastră” distribuit pe reţelele sociale.

Între timp, iranienii din străinătate plănuiesc să organizeze o serie de mitinguri de protest în timpul weekendului.

Protestele au fost declanşate de moartea unei femei kurde iraniene, Mahsa Amini, la 16 septembrie. Ea a murit după ce a fost arestată pentru încălcarea codurilor vestimentare islamice.

Pe lângă sancţiunile internaţionale legate de disputa nucleară, Teheranul este acum de asemenea supus sancţiunilor pentru violarea drepturilor omului. (Sursă Agerpres) (sursă foto articol Dreamstime.com)