Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a anunțat desființarea poliției moralității de către autoritățile competente, a transmis duminică agenția de presă Isna, preluată de France Prese.

Proteste masive în IranFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

„El a spus că poliția moralității nu are nimic de-a face cu sistemul judiciar și că a fost desființată de cei care au creat-o", a declarat el sâmbătă seara în orașul sfânt Qom.

Procurorul general a răspuns astfel la o conferință religioasă după ce un participant l-a întrebat „de ce a fost închisă poliția moralității".

Este evident un pas făcut înapoi de regimul de la Teheran în contextul protestelor ce persistă de peste două luni, declanșate de moartea unei tinere kurde de 22 de ani, Mahsa Amini, în custodia poliției moralității.

Demonstrațiile s-au transformat într-o revoltă populară a iranienilor furioși din toate straturile societății, reprezentând una dintre cele mai mari provocări la adresa conducerii religioase iraniene de la revoluția din 1979 încoace.

Poliția moralității, cunoscută sub numele de Gasht-e Ershad (patrule de îndrumare), a fost creată în timpul președintelui ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad pentru a „răspândi cultura decenței și a hijabului".

Aceasta este formată din bărbați în uniforme verzi și femei acoperite aproape total de haine negre. Unitatea și-a început activitatea de patrulare în 2006.

Anunțul de duminică vine imediat după ce Iranul a anunțat că va revizui legea privind purtarea obligatorie a hijabului.

„Atât parlamentul, cât și justiția lucrează (la schimbarea legii)” pentru a stabili dacă e nevoie de modificări, a declarat Mohammad Jafar Montazeri.