Autoritățile indoneziene au ridicat duminică nivelul de alertă privind vulcanul Semeru la cel mai înaltă cotă, după ce coloana de cenușă a urcat până la o altitudine de 15 kiolmetri, a anunțat televiziunea Kompas, preluată de Reuters.

Vulcanul Semeru erupe în IndoneziaFoto: AP / AP / Profimedia

Evacuarea persoanelor care locuiesc în apropierea vulcanului din provincia Java de Est a început, a declarat un administrator regional.

Coloana de fum emisă vulcan a ajuns la o înălțime de 15 km, a spus Agenția japoneză de meteorologie, care monitorizează posibilitatea producerii unui tsunami în zonă.

Centrul indonezian pentru vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice, PVMBG, a ridicat nivelul de activitate vulcanică la IV de la III.

Erupția din partea de est a insulei Java, la aproximativ 640 km est de capitala Jakarta, urmează unei serii de cutremure în vestul insulei, inclusiv unul luna trecută care a ucis peste 300 de persoane.

„Majoritatea căilor rutiere de acces au fost închise din această dimineață. Acum plouă cu cenușă vulcanică, nici nu se mai vede muntele din cauza ei", a declarat Bayu Deny Alfianto, un voluntar local.

Micile erupții continuau și ploua în zonă, a mai spus el.

Odată cu ridicarea nivelului de alertă, autoritățile au avertizat locuitorii să nu desfășoare nicio activitate pe o rază de 8 km de centrul de erupție al Semeru. Vulcanul a început să erupă la ora 2:46 a.m. (21:46 sâmbătă, ora României), a declarat într-un comunicat agenția indoneziană pentru dezastre.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat nori gri de cenușă în zonele învecinate:

Cu 142 de vulcani, Indonezia are cea mai mare populație la nivel global care trăiește în apropierea unui vulcan, inclusiv 8,6 milioane de persoane pe o rază de 10 km (6 mile).

Semeru a erupt și în decembrie 2021, când cel puțin 13 oameni au murit și 100 au fost răniți.