Emmanuel Macron a declarat vineri că dorește ca problema „scutirilor” revendicate de Statele Unite pentru industriile europene în cadrul masivului lor plan de subvenții pentru climă (IRA) să fie „rezolvată” până în prima jumătate a anului 2023, potrivit AFP.

Macron, primit cu fast de BidenFoto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Pentru mine, până la începutul anului viitor, trebuie să fie rezolvată această chestiune”, a declarat președintele francez presei la New Orleans, a doua zi după o întâlnire cu omologul său american Joe Biden la Washington.

În ajunul vizitei sale la Casa Albă, el judecase ca fiind „super agresive” subvențiile masive și creditele fiscale prevăzute pentru vehiculele electrice, baterii sau proiecte de energie regenerabilă „made in USA” de către Inflation Reduction Act (IRA), planul climatic de 420 de miliarde de dolari al lui Joe Biden, adoptat vara trecută.

Franța a declarat că speră să obțină derogări.

Joi, președintele american s-a declarat gata să corecteze „defectele” din legea sa, pe care a apărat-o cu toată forța, fără a menționa în mod clar scutirile și referindu-se la eventuale concesii la lucrările tehnice.

Potrivit lui Emmanuel Macron, „discursul său direct cu președintele Biden” a dat totuși roade.

„A fost de datoria mea să o fac (acest discurs) în calitate de european, nu doar în numele Franței”, ci și „al întregii Europe”, a spus el.

„Înainte de a pune piciorul în prag, aceasta nu a fost deloc o dezbatere în țara noastră” sau „aici” în Statele Unite, a adăugat el.

Mai multe voci europene și-au exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele IRA asupra industriei de pe Bătrânul Continent, inclusiv comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, care a amenințat la începutul lunii noiembrie că „va merge la OMC”.

„Acum toată lumea vorbește despre asta, este un lucru bun. Scopul este ca Uniunea Europeană (...) să aibă scutiri. Ceea ce am încercat să îi arăt președintelui (Biden) este că este bine pentru Statele Unite ale Americii și este bine pentru noi”, a susținut el.

El a considerat că discuțiile se îndreaptă într-adevăr spre „scutiri” pentru ceea ce „produce” industria europeană, „ca și țările din regiune”, și anume Canada și Mexic.