Emmanuel Macron a sosit la Casa Albă, primit cu mare fast de președintele american Joe Biden și de soția sa Jill, pentru o vizită de stat care va aborda dificila problemă a proiectelor de stimulare industrială americane, considerate "agresive" de către Paris, potrivit AFP.

Macron, primit cu fast de BidenFoto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Însoțit de soția sa, Brigitte, președintele francez a fost întâmpinat la Casa Albă de către omologul său american pe treptele clădirii executive americane.

Focuri de armă și imnuri naționale la sosire, o întâlnire în Biroul Oval, o conferință de presă comună și un dineu de gală: Emmanuel Macron are dreptul la tot fastul și la toate circumstanțele asociate cu o vizită de stat.

El este primul căruia președintele american îi rezervă un astfel de tratament de la învestirea sa în ianuarie 2021.

Democratul octogenar ține, după convulsiile președinției lui Donald Trump, să întărească legăturile cu partenerii tradiționali ai Statelor Unite, inclusiv cu „cel mai vechi aliat”, formulă folosită la Washington pentru a desemna Franța.

Submarine

Acest lucru nu a început bine cu omologul său francez. În septembrie 2021, Statele Unite au anunțat o nouă alianță militară spectaculoasă cu Regatul Unit și Australia, AUKUS, suflând Franței un contract uriaș de submarine cu Canberra.

Joe Biden, fără a reveni câtuși de puțin asupra fondului deciziei, recunoscuse o „stângăcie”. De atunci, el a făcut tot posibilul pentru a-l liniști pe Emmanuel Macron, un proces care, potrivit analiștilor, culminează cu această primire solemnă la Washington.

Asta nu înseamnă că totul este roz: președintele francez a deplâns miercuri, pe un ton deosebit de ofensiv, deciziile economice „super agresive” pentru întreprinderile europene ale omologului său american.

Statele Unite și Uniunea Europeană „nu sunt pe picior de egalitate” din cauza subvențiilor americane prevăzute în marele plan climatic al președintelui democrat, care favorizează produsele „made in USA”, a declarat Macron din nou joi, intervievat de ABC.

Joe Biden vrea să-și revitalizeze industria și să liniștească o clasă de mijloc zguduită de globalizare, în timp ce ține piept Beijingului. Aceasta înseamnă apărarea intereselor americane, atât militare - așa cum este ilustrat de AUKUS - cât și industriale.

Emmanuel Macron a apreciat miercuri că „riscul este ca, în fața provocărilor momentului, Statele Unite să se uite mai întâi la Statele Unite, ceea ce este normal (...) și apoi să se uite la rivalitatea cu China și, într-un fel, ca Europa și Franța să devină un fel de variabilă de ajustare”.

În special, președintele american a promovat un program de investiții gigantic, „Inflation Reduction Act”, care prevede subvenționarea mașinilor electrice... atâta timp cât acestea sunt „Made in the USA”.