Adeptul supremaţiei albilor care a împuşcat mortal în luna mai zece afro-americani într-un supermarket din Buffalo a pledat vinovat luni pentru crime rasiste şi act de terorism în faţa justiţiei din statul New York, relatează AFP și Agerpres.

Payton Gendron adus in sala de judecataFoto: Matt Rourke / Associated Press / Profimedia Images

El „a pledat vinovat pentru acuzaţiile” conţinute „în rechizitoriu”, a anunţat procurorul John Flynn la scurt timp după o audiere care a avut loc la un tribunal din comitatul Erie, amintind caracterul „rasist” al acestor crime, „alimentate de ideologia supremaţiei albilor şi care vizează în mod deliberat persoane de culoare”.

După acest demers legal, Payton Gendron, care avea 18 ani în momentul masacrului, comis la 14 mai, ar urma probabil să fie condamnat la închisoare pe viaţă de justiţia statului New York.

El a fost acuzat şi în instanţă federală, unde, teoretic, riscă pedeapsa cu moartea.

La câteva zile după atac președintele american Joe Biden le-a adus un omagiu victimelor de la Buffalo, denunțând „otrava supremației albe” din Statele Unite.

„Cei care pretind că iubesc America au alimentat prea multa ura și frica, a declarat președintele democrat, fără a menționa nume sau afilieri de partid.

El a spus că „acest venin, această violență nu poate fi povestea timpului nostru”, în timp ce în Statele Unite au avut loc în ultimii ani mai multe asasinate care au vizat afro-americani, evrei și persoane de origine latino-americană.

În cadrul unei conferinţe de presă, procurorul John Flynn a amintit că tânărul, aflat în detenţie din luna mai, şi-a pregătit cu minuţiozitate actele şi că era echipat, pe lângă o puşcă semiautomată tip AR-15, cu o cameră portabilă pentru a filma atacul armat şi a-l difuza pe reţeaua de socializare Twitch.