Înaltul oficial de securitate al Ucrainei a confirmat că au fost uciși consilierii militari iranieni în Crimeea și a avertizat că orice alți iranieni aflați pe teritoriul ucrainean ocupat în sprijinul invaziei Moscovei vor fi, de asemenea, vizați, potrivit The Guardian.

Soldatii rusi invată să folosească o dronă adaptată să care o grenadă - Războiul din UcrainaFoto: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, a declarat că iranienii au fost prezenți în Crimeea pentru a ajuta Rusia să piloteze dronele armate Shahed-136 furnizate de guvernul de la Teheran, dar nu a precizat câți dintre ei au fost uciși.

Rapoartele din presa israeliană din octombrie au afirmat că 10 persoane au fost ucise în urma loviturilor militare ucrainene în Crimeea ocupată. Danilov a precizat că orice nouă prezență militară iraniană va fi vizată.

„Nu ar trebui să fii acolo unde nu ar trebui să fii”, a spus Danilov, într-un interviu la Kiev. „Au fost pe teritoriul nostru. Nu noi i-am invitat aici, iar dacă colaborează cu teroriștii și participă la distrugerea națiunii noastre, trebuie să-i ucidem”, a spus el.

Val după val de atacuri aeriene rusești, inclusiv atacuri cu drone și rachete, au vizat din octombrie infrastructura energetică civilă a Ucrainei, aruncând populația în frig.