După scandalul "Pegasus", funcționarilor de rang înalt li s-au oferit smartphone-uri securizate. Doar că nu le foloseau prea mult, preferând WhatsApp sau Telegram. Este în curs de proiectare un nou telefon complet criptat, spune Le Monde.

Preşedintele francez Emmanuel MacronFoto: Jacques Witt/Pool / Bestimage / Profimedia

Scandalul "Pegasus", numit după software-ul de spionaj israelian utilizat de Regatul Maroc pentru a pătrunde în telefoanele unor personalități vizate, a schimbat situația.

Această vastă afacere, dezvăluită în iulie 2021 de Le Monde și de un consorțiu media internațional, a scos în evidență vulnerabilitatea comunicării președintelui Republicii și a guvernului francez.

De atunci, protecția corespondenței lor - chiar dacă nu conține informații secrete de apărare - a fost o preocupare pentru Secretariatul General pentru Apărare și Securitate Națională (SGDSN). Elysée nu a dorit să comenteze pe această temă.

Uniunea Europeană este în plin scandal spyware, după cum a relatat recent publicația de investigație Context.ro.

Conform jurnaliștilor, Ministerul Afacerilor Externe din România a refuzat să spună dacă instituțiile din România au cumparat sau utilizat software de spionaj. Mai mult, raportorul comisiei PEGA (din Comisia Europeană) a declarat pentru Context.ro că softuri precum PEGASUS au fost utilizate la o scară largă în UE.

“Nu avem toate datele pentru că nu le-am primit de la statele membre, dar putem să spunem cu siguranță că sunt folosite în toate țările UE”, a declarat Sophie in ‘t Veld.”, susține APTI.

Pe același subiect: