Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat joi că încă este valabilă opţiunea Australiei de a achiziţiona submarine convenţionale franceze, informează Reuters și Agerpres.

Emmanuel Macron la bordul unui submarin francezFoto: Ludovic Marin / Associated Press / Profimedia Images

Aflat la Bangkok la o reuniune a Coordonării Economice Asia-Pacific (APEC), el a fost întrebat despre oferta Franţei de a furniza submarine cu propulsie diesel.

„Se ştie, este încă deschisă”, a răspuns preşedintele.

Contractul, care potrivit presei vizează patru submarine, este considerat potrivit Reuters un premiu pentru industria de apărare franceză, după ce Australia s-a retras anul trecut dintr-un acord mult mai mare şi mai sensibil strategic referitor la submarine nucleare.

Anularea afacerii de miliarde de dolari de către Australia a dus la o înrăutăţire fără precedent a relaţiilor bilaterale cu Franţa, reaminteşte agenţia.

În locul submarinelor franceze, guvernul de la Canberra a preferat unele cu tehnologie americană şi britanică, în cadrul pactului militar cunoscut sub acronimul AUKUS între Australia, Regatul Unit şi SUA.

În vară, Macron a convenit cu noul premier australian Anthony Albanese să treacă peste acest episod şi să se concentreze asupra unor „noi proiecte”, inclusiv eventuale parteneriate strategice în domeniile energiei sau apărării.

Noul guvern australian condus de laburişti a ajuns în iunie la un acord de compensaţii în valoare de 555 de milioane de euro pentru rezilierea contractului cu Franţa.

Pe același subiect: