Guvernul britanic a ordonat ca unele documente ale anchetei privind moartea unei femei ucise cu Noviciok, în 2018, în urma tentativei de ucidere în 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal, să fie ținute secrete, relatează Reuters.

Ancheta in Salisbury, unde au fost gasiti inconstienti Iulia si Sergei Skripal, dupa ce au fost expusi la NoviciokFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Dawn Sturgess, victima colaterală a atacului cu Noviciok asupra lui Skripal

Dawn Sturgess a murit din cauza expunerii la Noviciok în iulie 2018, după ce partenerul ei a găsit o sticlă de parfum contrafăcută despre care poliția britanică crede că a fost folosită de agenții secreți ruși pentru a introduce otrava în țară.

Skripal, care a vândut secrete rusești Marii Britanii, și fiica sa, Iulia, au fost găsiți inconștienți pe o bancă în orașul Salisbury, din sudul Angliei, cu patru luni mai devreme.

Ei și un ofițer de poliție care s-au dus la casa lui Skripal au fost în stare gravă la spital din cauza expunerii la neurotoxină, dar ulterior și-au revenit.

În timp ce poliția britanică a acuzat trei ruși, despre care spun că sunt ofițeri de informații militare GRU, în lipsă pentru atacul asupra lui Skripal și a fiicei sale, niciun fel de acuzații nu s-a adus la adresa lor pentru moartea lui Sturgess, în vârstă de 44 de ani.

O anchetă cu privire la moartea ei a fost înlocuită cu o anchetă publică pentru a-i permite să ia în considerare informații extrem de confidențiale ale poliției și ale serviciilor de securitate.

Marea Britanie spune că atentatul asupra vieții lui Skripal a fost ordonat de personalități din statul rus, iar incidentul a provocat cele mai mari expulzări diplomatice Est-Vest de la Războiul Rece.

Rusia a negat orice implicare, spunând că acuzațiile sunt propagandă anti-rusă.

Șeful anchetei, fostul judecător de la Curtea Supremă, Anthony Hughes, a declarat că ancheta sa va examina dovezile pe care s-au bazat afirmațiile britanice.

Este „vital să nu fie dezvăluită nicio informație care ar putea ajuta un stat ostil”

La o audiere preliminară de vineri în cadrul anchetei, avocatul său, Andrew O'Connor, a declarat că ministrul de interne de la acea vreme a luat „măsura excepțională” de a semna un „Aviz de restricție” în august pentru a păstra secretă o „proporție extrem de mică” a informației guvernului.

O decizie cu privire la ceea ce ar trebui ținut secret îi revine, de obicei, șefului anchetei, a spus O'Connor.

În prezent, ancheta analizează, în general, ce informații sunt relevante și care informații pot fi făcute publice sau dezvăluite familiei lui Sturgess înainte ca aceasta să organizeze audieri de fond.

Cathryn McGahey, avocatul guvernului, a spus că este vital să nu fie dezvăluită nicio informație care ar putea ajuta un stat ostil sau teroriști să comită un alt atac, spunând că este un proces lent pentru a asigura acest lucru.

Data pentru audierile complete ale anchetei nu a fost încă stabilită, dar Hughes a fost de acord vineri că acestea vor începe la Salisbury, înainte de a se muta la Londra.