Iranul a produs o rachetă balistică hipersonică, transmite agenţia de presă Tasnim, preluată de Reuters joi.

Echipament militar al Garzii Revolutionare IranieneFoto: Iranian Revolutionary Guard's Ground Force / AP / Profimedia

Potrivit Tasnim, o agenție de presă semi-oficială a regimului de la Teheran, comandantul forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei (unităţile de elită ale armatei iraniene), Amir Ali Hajizadeh a declarat că „această rachetă are o viteză ridicată şi poate manevra în atmosferă şi în afara ei”.

„Ea va ţinti sistemele antirachetă avansate ale inamicului şi reprezintă un mare salt de generaţie în domeniul rachetelor. Rachetele hipersonice pot atinge viteze de cel puţin cinci ori mai mare decât a sunetului, pe o traiectorie complexă, ceea ce îngreunează interceptarea”, a adăugat el.

Reuters menţionează însă că nu au existat informaţii despre testarea unei astfel de arme în Iran, deşi republica islamică şi-a dezvoltat industria de apărare chiar şi după sancţiunile şi embargourile internaţionale.

Unii analişti militari occidentali consideră că regimul de la Teheran îşi exagerează uneori capacităţile în materie de armament, adaugă agenţia.

SUA acuză „acțiuni destabilizatoare” ale Iranului

Îngrijorarea provocată de rachetele balistice iraniene a contribuit la decizia din 2018 a Statelor Unite, conduse atunci de preşedintele Donald Trump, de a se retrage din pactul nuclear încheiat de puterile internaţionale cu Iranul în 2015.

Negocierile pentru revenirea în acord a SUA și a Iranului au intrat în impas după decizia Teheranului de a furniza Rusiei armament pentru războiul de agresiune dus împotriva Ucrainei și din cauza reprimării brutale a protestelor izbucnite în țara condusă de ayatollahul Ali Khamenei.

Săptămâna trecută, iranienii au anunţat că au testat primul lor vehicul în trei trepte pentru lansări spaţiale, Ghaem 100, care ar putea amplasa sateliţi de până la 80 de kg pe o orbită cu altitudinea de 500 de km.

SUA au apreciat că astfel de acţiuni sunt „destabilizatoare”, deoarece vehiculele pentru lansări spaţiale pot fi utilizate şi la transportul de ogive nucleare.