Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că speră că omologul său rus Vladimir Putin va fi mai dispus să discute cu Statele Unite un schimb de prizonieri pentru a o scoate din închisoare din Rusia pe vedeta de baschet Brittney Griner, potrivit AFP.

Brittney Griner, arestata in RusiaFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

"Speranța mea este că, acum că alegerile s-au încheiat, domnul Putin va putea discuta cu noi și va fi dispus să vorbească mai serios despre un schimb de prizonieri", a declarat Biden într-o conferință de presă.

Griner a fost transferată săptămâna trecută dintr-un centru de detenție de lângă capitala Rusiei și se află în drum spre o colonie penitenciară, a anunțat miercuri echipa sa juridică.

În vară, administrația Biden a propus un acord pentru un schimb de prizonieri cu Rusia pentru a asigura eliberarea ei, precum și a fostului pușcaș marin american Paul Whelan, dar Moscova nu a răspuns încă pozitiv la ofertă.

Casa Albă a precizat că președintele american Joe Biden a dat instrucțiuni administrației sale să „convingă răpitorii ruși să îi îmbunătățească tratamentul și condițiile pe care ar putea fi nevoită să le suporte într-o colonie penitenciară".

Înrăutățirea legăturilor dintre Rusia și Occident a complicat discuțiile pentru a asigura eliberarea lui Griner.

Whelan a fost condamnat de Rusia pentru spionaj și încarcerat pentru 16 ani în 2020.

--------------