Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri în mod oficial sfârşitul operaţiunii militare anti-jihadiste Barkhane, lansată în 2014 în Sahel, într-un discurs, la Toulon, unde a prezentat noua ”Evaluare Strategică Naţională”, relatează BFMTV și News.ro.

Emmanuel Macron alaturi de soldati franceziFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

„Nu avem vocaţia să rămânem pe termen nedeterminat în terenuri de operaţiuni”, a declarat el, adăugând că „intervenţiile noastre trebuie să fie mai bune în timp”.

„Acesta este motivul pentru care am luat decizia, în coordonare cu alţi actori, de a pune capăt Operaţiunii Barkhane”, a anunţat preşedintele francez.

„Parteneriatul nostru are sens doar dacă este veritabil şi răspunde nevoilor explicite ale armatelor africane, dacă este complementar parteneriatelor politice, economice şi administrative în aceste ţări”, a subliniat el.

Strategia franceză în Africa urmează să fie „finalizată în şase luni”, anunţă Emmanuel Macron.

Macron vorbește de „schimbarea metodelor” în Africa

„Trebuie să ştim să schimbăm metodele, iar angajamentul nostru faţă de ţările africane trebuie să fie centrat asupra unei logici a susţinerii şi cooperării. De aceea, vom lansa o fază de discuţii cu partenerii noştri africani, în vederea schimbării statului şi misiunilor bazelor (militare) franceze în Africa”, anunţă şeful statului francez.

„Susţinerea noastră a partenerilor noştri va continua, însă după noi principii definite împreună cu ei”, a precizat el.

Anunțul lui Macron vine după ce în februarie Franța a decis să își retragă definitiv trupele din Mali, unde junta aflată la putere a respins susţinerea franceză. Parisul a anunțat în luna august că ultimele sale trupe aflate în Mali au părăsit țara.

Loviturile de stat din Mali, Ciad și Burkina Faso au slăbit relațiile de alianță dintre Franța și fostele sale colonii, au încurajat jihadiștii care controlează teritorii întinse de deșert și alte zone aride, și deschis ușa creșterii puternice a influenței exercitate de Rusia.