​Kremlinul a anunțat „negocieri” cu președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev imediat după ce acesta a cerut guvernului său să crească exporturile de petrol care ocolesc Rusia, relatează Lenta.

Vladimir Putin si Kassym-Jomart TokayevFoto: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia Images

Tokayev a cerut luni executivului de la Astana să crească exporturile de petrol prin porturile de la Marea Caspică la 20 de milioane de tone pe an, subliniind că situația actuală de pe piețele mondiale face ca ruta transcaspică să fie deosebit de semnificativă și că Kazahstanul are o înțelegere cu țările partenere în acest sens.

Livrările prin Marea Caspică permit Kazahstanului să livreze petrol în porturile Mării Negre sau în Turcia, ocolind Rusia. Tokayev a anunțat încă din luna iunie că Kazahstanul va respecta sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei, stârnind rumoare la Moscova.

Președintele kazah a justificat decizia prin faptul că nu dorește ca țara sa să fie la rândul său victima unor sancțiuni occidentale dacă nu le respectă pe cele impuse împotriva economiei ruse. Însă analiștii afirmă că Tokayev este interesat de creșterea rolului Kazahstanului, la rândul său un producător de petrol și gaze naturale, în aprovizionarea Europei cu resurse energetice.

Dacă planurile anunțate de acesta luni vor fi implementate, mai mult de o treime din volumul total al petrolului care trece prin Consorțiul Conductelor Caspice (53 de milioane de tone) va putea fi exportat prin porturile Aktau și Kuryk de la Marea Caspică.

Kremlinul spune că pregătește deja discuții între Putin și președintele Kazahstanului

Deși nu face referire directă la cerința formulată de Tokayev, presa rusă de stat îl citează luni pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat că sunt planificate discuții între președintele Vladimir Putin și Tokayev.

„Contactele sunt cu adevărat planificate. Vă vom informa despre asta. Pregătirile sunt în desfășurare”, a spus el el în timpul conferinței sale zilnice de presă, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor despre organizarea unei întâlniri la Orenburg.

Peskov a spus că un anunț cu privire la această problemă va fi făcut în timp util.

În pofida faptului că a fost susținut inclusiv militar de Rusia în timpul protestelor fără precedent izbucnite în Kazahstan în luna ianuarie, Kassym-Jomart Tokayev a luat o serie de decizii de distanțare față de Moscova după ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.

Cel mai recent, guvernul kazah a anunțat pe 21 octombrie că nu dorește să plătească gazele naturale rusești în ruble în contextul discuțiilor despre formarea unei piețe unice pentru petrol și gaze în zona Asiei Centrale.

La sfârșitul lunii octombrie presa de stat rusă a început să vorbească tot mai deschis despre „rebeliunea” lui Tokayev, afirmând că aceasta provoacă îngrijorări puternice la Moscova.