Perspectiva revenirii la putere a lui Benjamin Netanyahu ca lider al uneia din coaliţiile cele mai de dreapta din istoria Israelului a provocat îngrijorare în rândul palestinienilor, care se tem de o nouă escaladare a conflictului lor cu statul evreu, comentează Reuters.

Fostul premier israelian Benjamin NetanyahuFoto: Yonatan Sindel / AFP / Profimedia Images

Reamintim că Benjamin Netanyahu - care s-a aflat la putere 12 ani la rând, un record absolut pentru Israel - se află în pragul unei întoarceri dramatice la putere, revendicând un „vot uriaș de încredere” din partea alegătorilor și declarând că tabăra sa de dreapta este la un pas de o victorie electorală răsunătoare.

Alegerile de marţi din Israel au avut loc în contextul celor mai sângeroase violenţe din ultimii ani între israelieni şi palestinienii care nu par să se apropie de obiectivul lor de a avea un stat funcţional. Forţele israeliene au ucis anul acesta peste 100 de palestinieni în Cisiordania ocupată, iar atacurile acestora au făcut 20 de victime în Israel şi în coloniile evreieşti.

"Nu e nicio îndoială că rezultatul unei astfel de coaliţii va creşte ostilitatea faţă de poporul palestinian"

Oficiali palestinieni din Cisiordania şi din Gaza au apreciat că orientarea naţionalistă a coaliţiei lui Netanyahu, din care face parte şi Itamar Ben-Gvir, lider de extremă dreaptă, care a propus în trecut expulzarea palestinienilor, îi face pe mulţi să se teamă de creşterea tensiunilor.

"Nu e nicio îndoială că rezultatul unei astfel de coaliţii va creşte ostilitatea faţă de poporul palestinian şi va face şi mai extreme măsurile de ocupaţie", a declarat Bassam Salhe, membru al Comitetullui Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), la Ramallah.

Grupul islamist palestinian Hamas, care a purtat mai multe războaie cu Israelul în ultimul deceniu, vorbește despre riscuri mari de violenţe.

"Este clar că israelienii înclină mai mult către extremism, ceea ce înseamnă şi creşterea agresiunii împotriva poporului nostru. Guvernele conduse de Netanyahu, care a început mai multe războaie împotriva poporului nostru palestinian, şi prezenţa celor mai extremiste figuri într-o coaliţie înseamnă că ne vom confrunta cu mai mult terorism sionist", a afirmat Hazem Oassem, purtător de cuvânt al Hamas.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a refuzat să comenteze rezultatele preliminare ale alegerilor, declarând că preşedinţia palestiniană - care exercită doar o autonomie limitată în oraşele şi satele din Cisiordania - aşteaptă rezultatul final.

"Ostilitatea personală"

Negocierile între Autoritatea Palestiniană şi Israel sunt blocate, dar cele două părţi au avut contacte şi anul acesta. Abbas s-a întâlnit cu ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, pentru a calma tensiunile şi a coordona măsurile de securitate. În septembrie, liderul palestinian a salutat drept "o evoluţie pozitivă" apelul premierului Yair Lapid la o soluţie cu două state.

În schimb, Netanyahu s-a opus de multă vreme ideii unui stat palestinian.

Analista politică Reham Owda din Gaza consideră că procesul de pace şi în special Autoritatea Palestiniană vor avea cel mai mult de pierdut în urma revenirii lui Netanyahu, având în vedere "ostilitatea personală" a acestuia faţă de Abbas şi opoziţia sa faţă de soluţia celor două state.

"Cu Netanyahu, sloganul va fi nicio pace, nicio soluţie cu două state, noi colonizări, iar în centrul atenţiei se va afla Iranul. (...) Cea mai mare problemă a sa va fi modalitatea de a readuce calmul în Cisiordania, de a se confrunta cu rezistenţa în creştere a palestinienilor şi de a proteja coloniile şi pe colonişti", a spus ea.

Chiar miercuri, militarii israelieni au împuşcat mortal un palestinian suspectat de un atac cu autovehicul la un punct de control, unde un soldat a fost rănit grav, au informat surse din ambele părţi.

Reuters reaminteşte şi escaladarea violenţelor din Gaza, în luna august, când în mai puţin de trei zile de lupte şi-au pierdut viaţa cel puţin 49 de oameni, inclusiv 17 copii. Israelul a susţinut că a efectuat lovituri aeriene preventive împotriva grupului palestinian Jihadul Islamic, care a lansat sute de rachete către teritoriul israelian.

"Poporul palestinian nu va obţine nimic de la acest guvern în afară de război, distrugere, ucideri, vărsare de sânge, demolări de case, confiscări de terenuri şi construcţia de noi colonii pe socoteala poporului palestinian", a avertizat regizorul de televiziune Youssef Khattab din Gaza. (Surse: Reuters/Agerpres)