Numărul cazurilor de Ebola confirmate în Uganda a ajuns la 109, iar această epidemie a provocat deja 30 de decese, a anunţat miercuri ministrul ugandez al Sănătăţii, Jane Ruth Aceng, citată de Reuters și Agerpres.

Cazuri de ebolaFoto: Patrick Meinhardt / AFP / Profimedia Images

Cincisprezece dintre cazurile confirmate au fost înregistrate în rândul personalului medical, iar şase dintre acei angajaţi sanitari au murit, a precizat Jane Ruth Aceng într-o conferinţă de presă.

Ea a mai spus că cinci centre de tratamente sunt deja operaţionale, iar cel de-al şaselea este în curs de amenajare pe un teren de sport din localitatea Mulago.

Noul centru va creşte la 351 numărul paturilor disponibile pentru tratarea pacienţilor diagnosticaţi cu Ebola.

Epidemia din Uganda este cauzată de tulpina Sudan a virusului Ebola, pentru care nu există deocamdată un vaccin autorizat, spre deosebire de cazul tulpinii mult mai comune Zair, care a stat la baza recentelor epidemii dintr-o ţară vecină, Republica Democrată Congo.

Speranțe privind un vaccin împotriva ebola

Jane Ruth Aceng a spus că ministerul pe care îl conduce va evalua eficacitatea a trei vaccinuri candidate împotriva tulpinii Sudan în săptămânile următoare.

Un vaccin este dezvoltat de Universitatea Oxford, un altul de Sabin Vaccine Institute din Statele Unite şi cel de-al treilea de producătorul american Merck & Co.

„Obiectivul principal este acela de a evalua eficienţa lor în ceea ce priveşte protecţia oferită contacţilor primari ai pacienţilor cu Ebola în primele 29 de zile după contact. Estimăm că vom putea să începem studiile clinice peste două săptămâni”, a adăugat Jane Ruth Aceng.