Când vine vorba de cumpărarea de proprietăți în străinătate, Turcia este „destinația” favorită a rușilor, fiecare a cincea proprietate vândută în țara condusă de președintele Recep Erdogan fiind achiziționată de un cetățean al Rusiei, relatează Kommersant.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Datele au fost prezentate de Omer Faruk Akbal, președintele consiliului de administrație al Asociației Turce pentru Promovarea Proprietăților în Străinătate (GIGDER), acesta afirmând de asemenea că investiția medie a străinilor care cumpără locuințe în Turcia este de 245.000 de dolari per casă.

Potrivit acestuia, de la începutul lui 2022 au fost realizate peste 50.000 de astfel de investiții.

„Am vândut rușilor fiecare a cincea casă. Am preluat conducerea de la țări precum Emiratele Arabe Unite, Thailanda, Muntenegru și Grecia. Am devenit țara în care rușii cumpără cel mai mult”, a spus Akbal.

Potrivit datelor Intermark Real Estate, o companie imobiliară din Moscova, începând cu februarie 2022, luna în care președintele Vladimir Putin a declanșat războiul împotriva Ucrainei, rușii au cumpărat cele mai multe proprietăți în străinătate în Turcia (23% din tranzacții), Emiratele Arabe Unite (17%), Thailanda (16%), țări urmate de Georgia și Kazahstan.

Rușii se îndreaptă spre Turcia pentru cetățenie și concediu

Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, notează că dacă în anii anteriori rușii au cumpărat proprietăți în Turcia ca o formă de investiție sau pentru a avea o reședință de vară, anul acesta majoritatea cumpărătorilor doresc să obțină cetățenia țării.

Turcia este de asemenea una dintre țările preferate de cetățenii Rusiei pentru a-și face concediul, numărul turiștilor ruși crescând în Turcia și mai mult după ce Uniunea Europeană și-a închis spațiul aerian pentru companiile rusești și alte țări ca Grecia au luat măsuri împotriva sosirii rușilor în țară.

La sfârșitul lunii iulie ambasadorul rus la Atena a deplâns „distrugerea completă” a relațiilor dintre Rusia și Grecia după ce guvernul condus de Kyriakos Mitsotakis a suspendat acordarea de vize pentru cetățenii ruși.

Aeroflot, cea mai mare companie aeriană din Rusia, a anunțat recent că are în vederea deschiderea unor rute aeriene către Africa în contextul sancțiunilor impuse de UE și alte state occidentale.