Fostul premier britanic John Major a criticat serialul Netflix "The Crown", al cărui al cincilea sezon, care se concentrează pe perioada în care el a lucrat pe Downing Street în anii 1990, va fi lansat pe 9 noiembrie, potrivit AFP.

Olivia Colman in The Crown (Netflix)Foto: Hotnews

Biografii și comentatorii regali critică deja aspru noul sezon, care va fi lansat la două luni după moartea reginei Elisabeta a II-a.

Noile episoade sunt acuzate că ar conține multiple erori și că ar aduce atingere reputației lui Charles, pe atunci prinț de Wales, dar acum rege.

Potrivit presei britanice, sezonul 5 îl va înfățișa pe Charles complotând pentru a o înlătura pe regină în timp ce era prinț de Wales.

Presa dezv[luie că va descrie conversații în care Charles îl presează pe John Major să forțeze abdicarea mamei sale.

Anturajul fostului prim-ministru conservator, care a fost la putere între 1990 și 1997, a emis un comunicat în care a spus că este vorba de "pură ficțiune".

"Nu a existat niciodată nicio discuție între Sir John și Prințul de Wales despre o abdicare a reginei Elisabeta a II-a.

John Major nu a cooperat "în niciun fel" cu The Crown. "Nu a fost abordat pentru a verifica scenariul" serialului, se arată în comunicat.

În cazul în care scenele descrise de presă sunt difuzate, "acestea nu ar trebui să fie privite altfel decât ca o ficțiune dăunătoare și răuvoitoare".

Ar fi "o grămadă de prostii vândute pentru un impact dramatic maxim, complet false".

Critici respinse de producție, care insistă că serialul "a fost întotdeauna prezentat ca o ficțiune bazată pe evenimente istorice".

Cel de-al cincilea sezon este o ficțiune, "imaginând ceea ce s-ar fi putut întâmpla în spatele ușilor închise în timpul unui deceniu important pentru familia regală", care a fost "verificat și bine documentat de jurnaliști, biografi și istorici", a declarat o purtătoare de cuvânt pentru agenția britanică de presă PA, precizând că filmările au fost suspendate în septembrie în "semn de respect", în momentul morții reginei Elisabeta a II-a.