Frații Alfred și George Degiorgio acuzați că au declanșat dispozitivul care a ucis-o pe jurnalista malteză anticorupție Daphne Caruana Galizia în fața casei ei, în octombrie 2017, au pledat vinovați, relatează AFP.

Daphne Caruana GaliziaFoto: daphnecaruanagalizia.com

20:36 Cei doi frați au fost condamnați la 40 de ani de închisoare fiecare pentru uciderea, în 2017, a jurnalistei anticorupție Daphne Caruana Galizia.

George și Alfred Degiorgio au fost condamnați pentru fabricarea, plantarea și detonarea bombei care a ucis-o pe jurnalista de 53 de ani în mașina sa.

„Ei pledează vinovați”, a spus avocatul lui George și Alfred Degiorgio, Simon Micallef Stafrace.

Cei doi au fost judecați vineri pentru uciderea jurnalistei malteze anticorupție Daphne Caruana Galizia, în vârstă de 53 de ani, în urmă cu aproape cinci ani.

George Degiorgio a mărturisit crima într-un interviu acordat Reuters în iulie 2022 și a spus că dacă ar fi știut mai multe despre Daphne Caruana Galizia atunci ar fi cerut mai mulți bani pentru a realiza atacul.

"Dacă aș fi știut, aș fi luat 10 milioane. Nu 150.000", a spus el, referindu-se la suma în euro pe care a spus el că a primit-o pentru a o ucide pe jurnalistă.

"Pentru mine a fost doar o afacere. Da!" a spus el unui reporter Reuters. Mai târziu a adăugat: „Desigur că îmi pare rău”.

Autoritățile malteze l-au acuzat pe Degiorgio și pe alți doi bărbați – fratele său Alfred și un asociat, Vince Muscat – că au ucis-o pe Caruana Galizia în octombrie 2017, la ordinul unui om de afaceri de top din insulă.

Degiorgio a declarat atunci pentru Reuters că va pleda vinovat în fața oricărui juriu. „Am de gând să vorbesc cu magistratul”, a spus el. El a indicat că va depune mărturie pentru a implica și pe alții în uciderea ei, cât și într-un complot anterior nerealizat de ucidere a jurnalistei.

Motivul lui, a spus el, este să caute o reducere a pedepsei pentru el și Alfred și să se asigure că „nu vom cădea singuri!”

Muscat a pledat vinovat de acuzațiile de crimă în 2021 și a fost condamnat la o pedeapsă redusă de 15 ani de închisoare, în schimbul mărturiei despre acest caz și despre alte infracțiuni.

Pledoariile lor de vinovăție înseamnă că patru persoane au recunoscut până acum că au luat parte la crimă. Un al cincilea bărbat, omul de afaceri local Yorgen Fenech, este încă în închisoare în așteptarea procesului. Procurorii cred că el a comandat uciderea, lucru pe care el neagă, relatează Reuters.

Cererea lor de grațiere nu a fost acceptată, iar juriul format din cinci bărbați și patru femei a fost instruit la începutul procesului să ia în considerare doar ceea ce au auzit în sala de judecată.

În timpul ședinței de dimineață a procesului, procurorii au spus că frașii și un alt complice – Vincent Muscat – plănuiseră inițial să o împuște pe Caruana Galizia, dar apoi au făcut rost de o bombă pe care au pus-o în mașina ei.

George Degiorgio a declanșat bomba de pe un iaht în largul coastei Maltei, în timp ce Alfred Degiorgio și Muscat au acționat ca observatori.

O mare parte a dosarului a fost construită în jurul mărturiilor și înregistrărilor conversațiilor telefonice ale intermediarului complotului la crimă, Melvin Theuma, căruia i s-a acordat grațierea prezidențială în schimbul informațiilor la sfârșitul anului 2019.

El a susținut că complotul a fost comandat de Fenech, care a condus un consorțiu căruia i s-a atribuit în mod controversat un contract guvernamental pentru construirea unei centrale electrice în 2015.