Sacheen Littlefeather, activista pentru nativii americani care a refuzat Oscarul în numele lui Marlon Brando pentru „Naşul” la gala din 1973, a murit duminică la vârsta de 75 de ani, a anunţat Academia de Film, potrivit News.ro. Ea suferea de cancer la sân.

Sacheen Littlefeather, atunci si acumFoto: Profimedia Images

În iunie, Academia i-a prezentat scuze lui Littlefeather pentru modul în care a tratat-o la premiile Oscar din acea noapte. Littlefeather a participat la un eveniment Muzeul Academiei pe 17 septembrie.

Atunci când Marlon Brando a câştigat Oscarul pentru „cel mai bun actor” cu rolul din „The Godfather” în 1973, Littlefeather, purtând o rochie din piele şi mocasini, a urcat pe scenă, devenind prima femeie nativă americană care a făcut acest lucru la Premiile Academiei. Într-un discurs de 60 de secunde, ea a explicat că Brando nu poate accepta premiul din cauza „tratării indienilor americani astăzi de către industria filmului”.

Unii din public au huiduit-o. Starul westernului John Wayne, care se afla în culise la acea vreme, a fost furios şi a trebuit să fie reţinut de şase agenţi de securitate.

Ceremonia de decernare a premiilor Oscar din 1973 a avut loc în timpul ocupării de două luni a Wounded Knee din Dakota de Sud de către Mişcarea Indienilor Americani.

În anii care au urmat, Littlefeather a spus că a fost batjocorită, discriminată şi atacată personal pentru scurta ei apariţie la gala Premiilor Academiei.