La aproape 50 de ani după ce Sacheen Littlefeather a urcat pe scena Premiilor Academiei în numele lui Marlon Brando, pentru a vorbi despre reprezentarea nativilor americani în filmele de la Hollywood, Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice şi-a cerut scuze pentru abuzul îndurat, potrivit The Guardian, citat de news.ro.

Sacheen Littlefeather, atunci si acumFoto: Profimedia Images

Muzeul Academiei de Film a anunţat luni că o va găzdui pe Littlefeather, acum în vârstă de 75 de ani, pentru o seară de „conversaţie, vindecare şi sărbătoare” în septembrie.

Atunci când Marlon Brando a câştigat Oscarul pentru „cel mai bun actor” cu rolul din „The Godfather” în 1973, Littlefeather, purtând o rochie din piele şi mocasini, a urcat pe scenă, devenind prima femeie nativă americană care a făcut acest lucru la Premiile Academiei. Într-un discurs de 60 de secunde, ea a explicat că Brando nu poate accepta premiul din cauza „tratării indienilor americani astăzi de către industria filmului”.

Unii din public au huiduit-o. Starul westernului John Wayne, care se afla în culise la acea vreme, a fost furios şi a trebuit să fie reţinut de şase agenţi de securitate.

Ceremonia de decernare a premiilor Oscar din 1973 a avut loc în timpul ocupării de două luni a Wounded Knee din Dakota de Sud de către Mişcarea Indienilor Americani.

În anii care au urmat, Littlefeather a spus că a fost batjocorită, discriminată şi atacată personal pentru scurta ei apariţie la gala Premiilor Academiei.

Muzeul Academiei a distribuit o scrisoare trimisă lui Littlefeather de David Rubin, preşedintele Academiei, în iunie. Rubin a numit discursul lui Littlefeather „o declaraţie puternică care continuă să ne amintească de necesitatea respectului şi de importanţa demnităţii umane”.

„Abuzul pe care l-aţi îndurat din cauza acestei declaraţii a fost nejustificat”, a scris Rubin. „Povara emoţională pe care aţi trăit-o şi costul propriei cariere în industria noastră sunt ireparabile. Prea mult timp curajul de care aţi dat dovadă a fost nerecunoscut. Pentru aceasta, vă oferim atât scuzele noastre cele mai profunde, cât şi admiraţia noastră sinceră”.

Littlefeather a spus că este „profund încurajator să vezi cât de multe s-au schimbat de când nu am acceptat Premiul Academiei în urmă cu 50 de ani”.

„În ceea ce priveşte scuzele Academiei faţă de mine, noi indienii suntem oameni foarte răbdători - au trecut doar 50 de ani!”, a spus Littlefeather. „Trebuie să ne păstrăm simţul umorului în legătură cu asta tot timpul. Este metoda noastră de supravieţuire”.

La evenimentul de la Muzeul Academiei din Los Angeles, Littlefeather va purta o conversaţie cu producătorul Bird Runningwater, co-preşedinte al Alianţei Indigene a Academiei.