Ungaria nu poate susține cea de-a opta rundă de sancțiuni planificate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei dacă acestea conțin sancțiuni în domeniul energiei, a declarat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, potrivit Reuters.

Budapesta, UngariaFoto: Ferenc Isza / AFP / Profimedia

Executivul UE a propus miercuri noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv restricții comerciale mai extinse, mai multe persoane pe lista neagră și un plafon al prețului petrolului pentru țările terțe.

Sancțiunile propuse sunt mai slabe decât măsurile mai dure, inclusiv interzicerea importului de diamante rusești, cerute de Polonia și de cele trei țări baltice, cunoscute pentru poziția dură față de Moscova.

Însă statele UE au nevoie de unanimitate pentru a impune sancțiuni, iar Orban a fost un critic vocal, declarând luni că sancțiunile UE „s-au întors împotriva" Uniunii, provocând creșterea prețurilor la energie și afectând economiile europene.

„Ungaria a făcut deja multe pentru a menține unitatea europeană, dar dacă în pachet există sancțiuni energetice, atunci nu putem și nu îl vom susține", a declarat Gergely Gulyas în cadrul unei conferințe de presă.

„Așteptăm lista finală și completă de sancțiuni și apoi putem negocia pe această temă. Ungaria nu poate susține sancțiuni în domeniul energiei", a adăugat el.