A fost o perioadă încărcată de solemnitate pentru familia regală britanică. Dar după ce capete încoronate și demnitari din toată lumea, sute de mii de oameni i-au adus un ultim omagiu reginei decedate, încep întrebările despre încoronarea oficială a regelui Charles.

Regele Charles al III-lea, la Palatul BuckinghamFoto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Informațiile momentului vorbesc despre lunile mai sau iunie din 2023 pentru desfășurarea evenimentului. Iunie, mai ales, va fi simbolică pentru că va marca 70 de ani de la încoronarea Elisabetei a II-a. Ca toate marile evenimente regale, încoronarea este pregătită cu ani înainte sub titulatura secretă de „Operation Golden Orb”.

Palatul regal va aștepta 2.000 de oaspeți și va pregăti coroana, sceptrul și globul ceremoniale, adaptând în același timp protocoalele regale tradiționale la lumea modernă.

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani pe 8 septembrie și, deși perioada de doliu oficial a trecut, oameni din întreaga lume continuă să- i comemoreze viața. Este unul din motivele pentru care va mai trece timp până la încoronarea regelui. De obicei este o perioadă substanțială de doliu pentru suveranul răposat.

În cazul reginei a durat 16 luni până la încoronare. Aceasta s-a datorat și vârstei noii regine atunci când a murit tatăl ei, regele George al VI-lea. Ea a avut doar 25 de ani când a fost încoronată, prim-ministrul de atunci, Winston Churchill, considerând că a avut nevoie de timp ca să se obișnuiască cu noul rol.

Când regina a fost încoronată în iunie 1953 la Westimnster Abbey, în jur de 8.000 de oameni au asistat la ceremonie. A fost și prima încoronare televizată, iar singura parte care n-a fost văzută pe televizoare au fost momentele consacrării și binecuvântării sacrale prin miruirea de către arhiepiscopul de Canterbury.

Ceremonia regelui Charles va fi probabil de dimensiuni mai mici, cu doar 2.000 de oameni din toată lumea. Se știe că Charles dorește să fie mai scurtă și mai simplă. Dar nici nu va avea loc curând, în niciun caz pe timpul iernii, ci când vremea va fi mai favorabilă. Așa că va avea loc cândva între lunile mai și septembrie de anul viitor.

La 70 de ani de la încoronarea mamei sale, este de așteptat ca regele Charles să treacă peste tradițiile regale ale încoronării sale. Ca prinț de Wales, el a fost deschis către alte credințe religioase. Acum este capul bisericii anglicane și este de văzut dacă-și va menține deschiderea.

Încoronarea fiind evident un serviciu religios, există discuții dacă Charles va face părți din serviciu accesibile și altor credințe. Este un aspect de care a fost mereu foarte dornic, spun apropiații.

Ce coroană va purta regele Charles?

Coroana Imperială, cea așezată pe sicriul reginei, este cea principală purtată de suverani la evenimente, inclusiv la inaugurarea parlamentului. Iar în acest an s-a văzut că, atunci când regina n-a putut participa, coroana a fost pusă pe un scaun pentru a o reprezenta în absență.

Coroana Imperială cântărește puțin peste un kilogram, este ornată cu 2.800 de diamante și patru rubine. Au existat mai multe versiuni ale ei. Ultima a fost făcută în 1937 și a fost micșorată pentru regină la încoronare. Dar există și o coroană care este văzută doar la încoronări: coroana Sf. Edward. Ea va fi pusă pe capul regelui Charles la eveniment.

Ultima oară a fost văzută în 1953, deci va reveni după șapte decenii. Actuala coroană a Sf. Edward cântărește în jur de două kilograme, a fost făcută în 1661 pentru regele Charles al II-lea și este o replică a originalului, despre care se crede că era din secolul al 11-lea.

După ceremonie, coroana Sf. Edward va fi înlocuită de coroana imperială pe care o va purta regele la ieșirea din catedrală.

Obiectele regale

Ca și coroanele, alte obiecte care sunt folosite doar la evenimente speciale – ca încoronările – vor fi aduse din casetele speciale de la Turnul Londrei. Globul ceremonial – The Golden Orb – este o sferă goală de 30 cm, decorată cu nouă smaralde. Și ea datează de la încoronarea lui Charles al II-lea din 1661.

În timpul încoronării stă în mâna dreaptă a suveranului, reprezentând lumea creștină. Iar în mâna stângă monarhul va purta Sceptrul Suveran, simbol al unei bune guvernări pline de înțelepciune. Lung de 92 cm, sceptrul poartă cel mai mare diamant din lume, încastrat în ramă de aur în formă de inimă. Este ornat cu smalț albastru și pietre prețioase.

Așezate pe sicriul reginei în cele 10 zile de doliu, globul și sceptrul sunt de obicei expuse împreună cu coroana Sf. Edward la Turnul Londrei.

Regele va fi încoronat alături de regina consoartă Camilla, care va purta coroana din platină și diamante făcută pentru regina mamă la încoronarea din 1937. După ceremonie, el va apărea în balconul de la Buckingham Palace împreună cu membrii apropiați din familia regală.

În timpul domniei sale se va acorda probabil mai puțină atenție familiei extinse, roluri publice urmând a le fi încredințate doar fiilor, nurorilor și nepoților regelui.

Surse: The Telegraph, 7news.com.