​Premierul israelian Yair Lapid va anunţa susţinerea ţării sale pentru „o soluţie cu două state” a conflictului cu palestinienii, în cadrul unui discurs la Adunarea Generală a ONU, scrie presa locală, citată joi de ANSA și Agerpres.

Yair LapidFoto: Gil Cohen Magen / Xinhua News / Profimedia

Potrivit surselor apropiate de Lapid citate de presa din Israel, acest lucru va reprezenta „un viraj semnificativ” faţă de politica externă israeliană din ultimii câţiva ani.

Cotidianul Haaretz a scris că Yair Lapid insistă asupra necesităţii unei separări politice de palestinieni, „pentru a întări securitatea Israelului”.

Atât opoziţia naţionalistă, cât şi mai mulţi miniştri au reacţionat deja cu comentarii negative, notează ANSA.

Principalul partid de opoziţie, Likud, a estimat astfel că „Lapid vrea să predea inamicului părţi din teritoriul Israelului”.

„Ani la rând (fostul premier) Benjamin Netanyahu a reuşit să elimine chestiunea palestiniană de pe agenda internaţională, iar în mai puţin de un an Lapid l-a adus în prim-plan pe Abu Mazen (liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas)”, a punctat Likud.

Soluția cu două state nu este populară nici în guvernul condus de Lapid

Chiar în guvernul de tranziţie condus de Lapid înaintea alegerilor prevăzute în noiembrie s-au făcut auzite voci critice.

„Lapid se reprezintă doar pe sine însuşi cu această poziţie”, a avertizat ministrul de interne Ayelet Shaked, membru al dreptei naţionalist-religioase, conform căruia „un stat palestinian reprezintă un pericol pentru Israel”.

„Un stat terorist în Iudeea-Samaria (Cisiordania) ne ameninţă securitatea. Majoritatea populaţiei israeliene şi reprezentanţii ei vor împiedica acest lucru”, a afirmat la rândul său ministrul justiţiei Gideon Saar, liderul unei formaţiuni noi laice centriste.

De asemenea, fostul premier Naftali Bennett şi-a manifestat surprinderea şi opoziţia faţă de iniţiativa lui Lapid, apreciind că „readucerea în discuţie a proiectului unui stat palestinian nu are nicio logică”.

„Suntem în 2022 şi nu în 1993 (anul acordurilor de la Oslo). Nici prietenii noştri nu se aşteaptă să facem compromisuri în ce priveşte securitatea noastră şi viitorul nostru”, a spus Bennett.

Liz Truss, noul premier al Marii Britanii, a anunțat joi că l-a informat pe Yair Lapid că ia în considerare mutarea ambasadei britanice la Ierusalim, un anunț care a stârnit de asemenea controverse în guvernul israelian.