Parlamentul rus a aprobat marți un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru o serie de infracțiuni precum dezertarea, deteriorarea echipamentelor militare și insubordonarea, dacă acestea sunt comise în timpul mobilizării militare sau în situații de luptă, transmite Reuters.

Soldați rușiFoto: Dreamstime.com

Proiectul de lege, adoptat marți în a doua și a treia lectură de către camera inferioară a parlamentului, Duma, vine pe fondul dezbaterilor din interiorul Rusiei cu privire la o posibilă mobilizare, un pas care ar putea escalada semnificativ conflictul din Ucraina.

Noua lege introduce pentru prima dată în Codul Penal noțiunile de „mobilizare", „lege marțială" și „perioadă de război", notează Interfax.

Modificările aduse Codului Penal al Federației Ruse introduc o serie de articole noi, în special „predarea voluntară". Cei care se predau riscă între trei și zece ani de închisoare, asta dacă nu există și indicii de înaltă trădare.

Articolul „Jafuri"a fost modificat pentru a prevedea o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani. În același timp, se propune să se considere drept circumstanțe agravante comiterea unei infracțiuni „în perioada de mobilizare sau de lege marțială, în timp de război".

Potrivit proiectului, plecarea neautorizată dintr-o unitate militară în perioade de mobilizare și de lege marțială va fi pedepsită mai aspru: pentru o absență de la două la 10 zile - o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, și nu de până la un an, cum era înainte; absența de la 10 zile la o lună - până la șapte ani de închisoare; părăsirea unității pentru o perioadă mai mare de o lună - de la 5 la 10 ani într-o colonie penitenciară.

Noua lege vizează și cazurile de insubordonare.

În cazul în care astfel de acte sunt comise în timpul unei perioade de lege marțială, în timp de război sau în condițiile unui conflict armat sau ale unor operațiuni de luptă, iar refuzul de a participa la operațiuni militare sau la ostilități a avut consecințe grave, atunci insubordonările se pedepsesc cu închisoarea pe o perioadă de la trei la zece ani.

(foto articol: DreamsTime.com)

-------------------