Cei aproximativ 50 de migranți trimiși pe o insulă exclusivistă din nord-estul Statelor Unite de către un guvernator conservator în cadrul unei bătălii politice pe tema imigrației vor fi găzduiți temporar într-o bază militară din apropiere, a anunțat vineri guvernatorul statului Massachusetts, potrivit AFP.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantisFoto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Migranții, majoritatea venezueleni, inclusiv copii, au sosit miercuri în Martha's Vineyard, un bastion democrat și o stațiune populară pentru elita politică a țării. Aceștia fuseseră îmbarcați în zboruri din Texas pe care guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, a declarat că le-a închiriat.

În pofida eforturilor locale de a-i ajuta pe noii sosiți, insula "nu este echipată pentru a oferi locuințe durabile, iar oficialii statului au elaborat un plan pentru un răspuns umanitar cuprinzător", se arată într-un comunicat al biroului guvernatorului statului Massachusetts, Charlie Baker.

Vineri, autoritățile le-au oferit migranților "transportul către un nou adăpost temporar" la Baza comună Cape Cod, unde "familiile nu vor fi separate", se arată în comunicat, precizând că baza a servit deja drept adăpost de urgență și că aceștia vor avea acces la servicii medicale și juridice.

Potrivit presei locale, migranții au părăsit Martha's Vineyard mai târziu în cursul zilei.

Unii dintre ei au spus că, atunci când au plecat din Texas, nu știau că vor fi trimiși pe o insulă.

Democratul local Julian Cyr a cerut o anchetă. "Indiferent dacă acest lucru corespunde sau nu definiției legale a traficului de persoane, el corespunde definiției morale a traficului de persoane (...). Sper că Ministerul Justiției analizează acest lucru", a declarat el la un post de televiziune local.

Trimiterea de migranți în bastioanele democrate a devenit o armă politică a liderilor de dreapta pentru a denunța politicile președintelui Joe Biden, pe care îl acuză că a transformat frontiera cu Mexicul într-o sită, și pentru a încerca să plaseze imigrația în centrul campaniei electorale de la jumătatea mandatului din noiembrie.

Joi, două autobuze cu migranți au ajuns în apropierea reședinței vicepreședintei Kamala Harris din Washington. Locația a fost deliberată, deoarece liderul democrat este responsabil de problema explozivă a imigrației la Casa Albă. Acestea fuseseră trimise de guvernatorul Texasului, Greg Abbott.

Casa Albă a criticat din nou vineri aceste metode, denunțând o "înscenare politică premeditată și crudă".