O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a calificat joi drept "rușinoasă" și "crudă" trimiterea de către guvernatorii republicani a migranților cu autobuzul și avionul pe o insulă bogată din nord-estul țării și la Washington, potrivit AFP.

Greg Abbott, guvernatorul statului TexasFoto: Sergio Flores / AFP / Profimedia Images

"Există un mecanism și mijloace legale (...) pentru a gestiona migranții. Când guvernatorii republicani perturbă acest mecanism și îi folosesc pe migranți ca pioni politici, este rușinos", a declarat Karine Jean-Pierre.

"Este o manevră politică premeditată" și "crudă", a mai spus ea în timpul întâlnirii sale zilnice cu presa.

Timp de luni de zile, oficialii republicani locali au transportat cu autobuzul migranți în bastioanele democrate din întreaga țară.

Aceștia îl acuză pe președintele Joe Biden că a transformat granița cu Mexicul într-o sită și încearcă să plaseze imigrația în centrul campaniei electorale de la jumătatea mandatului din noiembrie.

În timp ce administrația Biden a promis că va trata cu omenie persoanele care sosesc la granița de sud, încearcă, de asemenea, să își sublinieze fermitatea.

Karin Jean-Pierre, ilustrând acest exercițiu de echilibru, a declarat joi: "Anul acesta vom îndepărta și deporta mai multe persoane care vor fi reținute la frontieră decât oricând înainte.

"Reparăm un sistem stricat. Nu este ca și cum ai apăsa un comutator, este nevoie de timp", a spus ea.

Joi dimineață, două autobuze cu migranți au ajuns în apropierea reședinței din Washington a vicepreședintelui Kamala Harris, trimise de guvernatorul conservator al Texasului, Greg Abbott.

Miercuri, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, o stea în ascensiune a dreptei, a revendicat responsabilitatea pentru trimiterea a două avioane cu migranți pe insula elegantă Martha's Vineyard, care pentru dreapta a devenit un simbol al tuturor eșecurilor elitei democrate.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe s-a declarat "profund îngrijorată" de faptul că cei aproximativ 50 de migranți venezueleni, inclusiv copii, care au fost transportați pe insulă au fost "induși în eroare cu privire la destinația lor și la ceea ce îi aștepta la sosire".