Kârgâzstanul și Tadjikistanul s-au acuzat vineri reciproc de utilizarea de armament greu, precum tancuri și mortiere, în escaladarea conflictului de la graniță, care a provocat moartea a cel puțin trei persoane și rănirea a 27 de persoane de la izbucnirea luptelor, în urmă cu două zile, relatează Reuters.

Soldat din TadjikistanFoto: Dreamstime.com

Serviciul poliției de frontieră din Kârgâzstan a declarat că forțele tadjice au deschis din nou focul asupra mai multor avanposturi ale sale vineri dimineață, iar ciocnirile au avut loc pe toată lungimea frontierei, forțele tadjice folosind tancuri, vehicule blindate de transport de trupe și mortiere.

La rândul său, Tadjikistanul a acuzat forțele kârgâzești că au bombardat unul dintre avanposturile sale și șapte sate cu "armament greu". Un civil a fost ucis și trei au fost răniți, au declarat autoritățile din orașul tadjic Isfara în timp ce Kârgâzstanul a anunțat 11 răniți în cursul nopții.

Miniștrii de externe din Kârgâzstan și Tadjikistan au discutat această chestiune, a declarat guvernul de la Bișkek, dar poliția de frontieră a declarat că două acorduri de încetare a focului au eșuat deja.

Încercarea aplanării conflictului a eșuat

Guvernatorii provinciilor kârgâze și tadjice adiacente frontierei urmau să se întâlnească la un punct de trecere a frontierei într-o altă încercare de a pune capăt conflictului, a anunțat poliția de frontieră kârgâză.

Președintele Kârgâzstanului Sadyr Japarov și președintele Tadjikistanului Emomali Rakhmon participă la un summit regional de securitate în Uzbekistan și au apărut printre liderii dintr-o fotografie de grup făcută joi la cină.

Confruntările legate de granița slab delimitată dintre cele două foste republici sovietice sunt frecvente, dar de obicei se detensionează rapid, deși anul trecut aproape că au dus la un război total.

Ambele găzduiesc baze militare rusești și au legături strânse cu Moscova, care a cerut insistent încetarea ostilităților în această săptămână.

(foto articol © Bumbleedee | Dreamstime.com)