Gărzile de frontieră din Kârgâzstan și Tadjikistan au început miercuri să tragă una contra celeilalte, după o dispută legată de granița dintre cele două națiuni din Asia Centrală, au declarat oficiali de ambele părți, citați de Reuters.

Soldat din TadjikistanFoto: Dreamstime.com
  • UPDATE 11:37 Forțele de frontieră din Kârgâzstan au raportat o nouă rundă de focuri de armă la granița cu Tadjikistanul, a relatat agenția de știri TASS, citând oficiali locali.

Rusia a cerut aliaților săi din Asia Centrală, Tadjikistanul și Kârgâzstanul, să ia măsuri urgente pentru a readuce sub control situația de la granița dintre cele două țări, după ce în cursul nopții au izbucnit ciocniri, a relatat agenția de presă RIA Novosti, citând o sursă din cadrul Ministerului de Externe.

Confruntarea, care are loc în ajunul unei reuniuni a unui organism regional de securitate și pe fondul luptelor dintre Rusia și Ucraina, precum și dintre Azerbaidjan și Armenia (un aliat militar al Moscovei), a început după ce polițiștii de frontieră kârgâzi i-au acuzat pe tadjici că au luat poziții într-o parte a frontierei care nu a fost demarcată.

Atât Kârgâzstanul, cât și Tadjikistanul sunt aliate cu Rusia și găzduiesc baze militare rusești, dar luptele pe probleme de frontieră sunt frecvente, iar anul trecut aproape că au dus la un război total între fostele republici sovietice.

Partea tadjică a declarat că polițiștii de frontieră kârgâzi au tras focuri de armă și de mortiere neprovocate asupra avanpostului lor.

Forțele de frontieră din Tadjikistan au declarat că un polițist de frontieră a fost ucis în incident și alți doi au fost răniți, a relatat agenția de știri RIA Novosti.

Kârgâzstanul nu a raportat la acest moment nicio victimă.

Liderii kârgâzgâz și tadjik sunt așteptați să participe la un summit al Organizației de Securitate de la Shanghai în Uzbekistan în această săptămână, alături de președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping, precum și de o serie de alți lideri mondiali.

(foto articol © Bumbleedee | Dreamstime.com)