Iranul a trimis Uniunii Europene (UE) o nouă propunere în timp ce continuă eforturile pentru a „reanima” acordul din 2015 asupra programului nuclear iranian şi pentru a pune capăt anilor de dispute, informează vineri The Times of Israel și Agerpres.

Ayatollahul Khamenei, liderul suprem al IranuluiFoto: Iranian Supreme Leader'S Office / Zuma Press / Profimedia

„Am analizat cu atenţie răspunsul SUA la propunerea de compromis a UE şi am transmis UE poziţia noastră în această problemă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, Nasser Kanaani.

El nu a oferit alte detalii, potrivit numeroaselor instituţii de media care au transmis declaraţiile lui. Nasser Kanaani s-a limitat să aprecieze propunerea drept „constructivă” şi a spus că scopul ei este de a se ajunge la un acord final.

Acordul asupra programului nuclear iranian leagă controlul asupra acestui program de relaxarea sancţiunilor împotriva Iranului. Acordul iniţial a fost încheiat în 2015, însă a fost compromis câţiva ani mai târziu, în timpul preşedintelui american Donald Trump, care a retras SUA din acord trei ani mai târziu.

Speranțe mari privind revenirea la acordul nuclear iranian

Negociatorii UE au explicat că o nouă versiune a acordului a fost deja elaborată şi că aceasta aşteaptă un „da” sau un „nu” din partea tuturor părţilor: Iranul, UE, Germania şi cele cinci puteri din cadrul Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto.

Acestea sunt SUA, Franţa, Regatul Unit, Rusia şi China.

SUA şi Iranul au răspuns deja la o propunere de compromis din partea şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat miercuri că speră într-un acord nuclear iranian „în zilele următoare”, în contextul consultărilor dintre preşedintele Joe Biden şi premierul israelian Yair Lapid, un opozant înverşunat al acordului.

Luna trecută agenția Bloomberg a dezvăluit că Iranul face deja pregătiri pentru ridicarea sancțiunilor care ar urma resemnării acordului, mărindu-și producția de petrol pentru a lua locul Rusiei pe piața europeană.