Preţul alimentelor din Marea Britanie a atins „cea mai mare rată a inflaţiei din august 2008”, pe măsură ce ţara resimte impactul războiului din Ucraina, potrivit British Retail Consortium (BRC) şi indicelui NielsenIQ, relatează News.ro.

Cumpărături la supermarket în Marea BritanieFoto: geograph.org.uk

În general, „inflaţia alimentară s-a accelerat puternic şi a ajuns la 9,3% în august, în creştere de la 7,0% în iulie”, fiind „cea mai mare rată a inflaţiei din august 2008”, se arată în raportul publicat miercuri.

Inflaţia preţurilor în magazine a atins un nou maxim în august.

„Războiul din Ucraina şi creşterea ulterioară a preţului hranei pentru animale, îngrăşămintelor, grâului şi uleiurilor vegetale au continuat să crească preţurile alimentelor”, a declarat directorul executiv al BRC, Helen Dickinson.

Inflaţia alimentelor proaspete, în special, a crescut la cel mai ridicat nivel din 2008, iar „produsele precum laptele, margarina şi chipsurile au înregistrat cele mai mari creşteri”, a adăugat Dickinson.

Inflaţia în rândul alimentelor proaspete a crescut la 10,5% de la 8,0% în luna iulie.

„Creşterea preţurilor în magazine joacă un rol în creşterea inflaţiei din Marea Britanie, iar unii analişti prevăd că ar putea depăşi 18% în 2023. Situaţia este sumbră atât pentru consumatori, cât şi pentru comercianţi”, a conchis Dickinson.

Inflație record în Europa

Inflația a atins recorduri istorice în Europa în 2022, întâi datorită presiunii puse de pandemia de COVID-19 asupra lanțurilor de aprovizionare în ultimii doi ani, apoi de creșterea astronomică a prețurilor la energie din cauza războiului din Ucraina, ajuns în a 189-a zi.