Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Laurence Boone a denunţat luni sprijinul Comisiei Europene pentru o asociaţie considerată ca apropiată de Frăţia Musulmană, care „nu corespunde valorilor laicităţii” Franţei, informează AFP și Europe1, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Nu există nicio ambiguitate. Această asociaţie nu corespunde valorilor noastre de laicitate. Ea nu urmăreşte obiectivele noastre de incluziune şi emancipare, deloc”, a declarat Boone la postul public francez de televiziune France 2.

În noiembrie 2021, ministrul delegat pentru cetăţenie de la acea vreme, Marlene Schiappa, s-a declarat consternat de legăturile dintre comisarul european pentru egalitate Helena Dalli şi Femyso, o confederaţie europeană a asociaţiilor de tineri musulmani.

În august anul trecut, dosarul a revenit în atenţie atunci când Femyso a fost inclusă într-un videoclip publicat de Comisia Europeană pentru a celebra tinerii europeni.

„Predecesorul meu Clément Beaune a trimis o scrisoare cu Marlene Schiappa către Comisia Europeană. În mod evident, acel lucru nu a fost suficient. Trimitem o nou scrisoare cu Gerald Darmanin”, ministrul de interne, a menţionat Laurence Boone.

„Sunt în curs de a-mi contacta omologii din toate ţările europene pentru a face presiuni asupra Comisiei”, a adăugat ea.

Franța și-a intensificat eforturile împotriva radicalizării islamiste

În luna iulie a anului trecut parlamentul de la Paris a adoptat un amplu pachet de măsuri pregătit de executivul președintelui Emmanuel Macron cu scopul de a combate radicalizarea islamistă și „separatismul islamist” despre care liderul de la Palatul Élysée a vorbit în mod repetat.

Legea prevede facilitarea dizolvării asociaţiilor care pun la îndoială valorile franceze, luptă împotriva căsătoriilor forţate şi stabileşte pedepse împotriva discursurilor online de ură.

Legislația vizează reducerea drastică a homeschooling-ului și le va acorda autorităților dreptul de a le refuza părinților opțiunea de a-și instrui copiii acasă. În prezent orice părinți care vor să își educe copiii la domiciliu trebuie doar să informeze autorităților.

Guvernul francez a argumentat că homeschooling-ul este folosit ca paravan de unele familii care își trimit copiii să fie educați de grupuri religioase clandestine.

De asemenea, proiectul legislativ interzice medicilor să furnizeze „certificate de virginitate” care le sunt adesea cerute femeilor înainte de a fi căsătorite cu forța și întărește pedepsele pentru căsătoriile forțate și poligamie.