Statele Unite vor numi un general american care să coordoneze ajutoarele militare acordate Ucrainei și eforturile de instruire a militarilor ucraineni, relatează The Wall Street Journal, citând mai multe surse de la Washington.

Generalul Mark Milley, seful Statului Major american, in vizita la Academia West PointFoto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

În plus, operațiunea de asistare a Ucrainei va primi un nume oficial, în mod asemănător cu modul în care Pentagonul a numit misiunile din Irak și Afganistan „Operation Iraqi Freedom”, respectiv „Operation Enduring Freedom” și „Operation Freedom's Sentinel”.

Alegerea unui nume oficial este semnificativă din punct de vedere birocratic întrucât implică un angajament pe termen lung, fonduri dedicate și posibilitatea unor plăți speciale, medalii și decorații pentru militarii care participă la misiune.

Alegerea unui general, despre care se crede că va fi de două sau trei stele, presupune de asemenea crearea unui comandament care să coordoneze eforturile, reflectând o schimbare de paradigmă față de ajutoarele în mare parte ad-hoc oferite de Statele Unite Ucrainei de-a lungul anilor.

Ce include ultimul pachet de asistență militară acordat de SUA Ucrainei

Anunțat oficial miercuri, de Ziua Independenței Ucrainei, pachetul în valoare de 2,98 miliarde de dolari este cel mai consistent ajutor militar acordat de Washington guvernului de la Kiev de la declanșarea „operațiunii militare speciale” de către președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie.

Spre comparație, toate ajutoarele militare acordate până acum de SUA Ucrainei de la începerea invaziei rusești se ridicaseră la suma de 10,6 miliarde de dolari.

Cele aproximativ trei miliarde de dolari alocate „vor permite Ucrainei să achiziţioneze sisteme de apărare antiaeriană, sisteme şi muniţii de artilerie, sisteme antiaeriene împotriva dronelor şi radare, pentru a se asigura că poate continua să se apere pe termen lung”, a spus președintele Joe Biden într-un comunicat remis presei.

Însă, spre deosebire de armele și echipamentele trimise anterior de Washington Ucrainei, care au venit în mare parte din stocuri ale forțelor armate, noul ajutor va finanța achiziția de arme și muniții de la companii de apărare americane.

Asta înseamnă că, deși noile echipamente vor fi unele moderne și alese de forțele armate ale Kievului în funcție de nevoile lor pe câmpul de luptă, ele ar putea ajunge în mâinile militarilor ucraineni abia peste luni, sau în unele cazuri, ani de zile.