​Ambasada Rusiei în Statele Unite a cerut Casei Albe și Departamentului de Stat să elibereze vize ministrului rus de externe Serghei Lavrov și tuturor membrilor delegației ruse pentru a participa la Adunarea Generală a ONU din septembrie, anunță TASS.

Antony Blinken și Serghei LavrovFoto: ITAR-TASS News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

„Ambasada a solicitat deja Casei Albe, Departamentului de Stat să îndeplinească obligațiile țării pe teritoriul căreia se află sediul ONU și să elibereze imediat vize ministrului și tuturor membrilor delegației ruse”, a declarat miercuri Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington.

Antonov a acuzat Statele Unite că „au creat în mod repetat dificultăți pentru partea rusă în legătură cu călătoriile de lucru, inclusiv prin intermediul ONU”.

„Vom continua să insistăm pentru a asigura intrarea nestingherită a tuturor reprezentanților Federației Ruse care participă la evenimentele celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU”, a adăugat diplomatul.

Rușii spun că liderilor străini le este dor de Serghei Lavrov

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a precizat că va discuta despre eliberarea unei vize pentru Lavrov la Adunarea Generală a ONU joi când va efectua o vizită la Departamentul de Stat american.

„Mâine voi avea o altă vizită la Departamentul de Stat, unde una dintre problemele centrale pe care intenționez să le ridic este tocmai această problemă - problema participării la scară largă și cu drepturi depline a ministrului și delegației noastre la evenimentele viitoare din septembrie”, a spus Antonov.

Ambasadorul a menționat că reprezentanții multor țări ar dori să-l vadă pe șeful ministerului rus de Externe la evenimentele Adunării Generale a ONU din septembrie.

„Acum primim o mulțime de întrebări dacă ministrul va veni la Adunarea Generală a ONU, așa că este sigur să spunem că mulți ar dori să-l vadă pe Serghei Viktorovici la Adunarea Generală a ONU”.

„Permiteți-mi să vă reamintesc de călătoriile recente ale ministrului în Asia și Africa: îl așteptau acolo, cerând o întâlnire”, conchis ambasadorul Rusiei la Washington.

Serghei Lavrov a plecat însă mai devreme de la summitul G20 din Indonezia, deranjat de criticile aduse Rusiei de către liderii occidentali.

Urmărește ultimele evoluții din a 175-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.