Statele Unite au decis să întărească controalele la exportul de tehnologii pentru semiconductori avansați și turbine cu gaz pe care le consideră esențiale pentru securitatea națională, a anunțat vineri Departamentul Comerțului, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Printre tehnologiile vizate de această măsură se numără oxidul de galiu și diamantul, deoarece "dispozitivele care utilizează aceste materiale au un potențial militar semnificativ crescut", a precizat Departamentul Comerțului într-un comunicat.

Turbinele cu gaze s-au dezvoltat în special ca motoare de aviație, însă își găsesc aplicații în multe alte domenii, unul dintre cele mai moderne fiind termocentralele cu cicluri combinate abur-gaz.

Datorită raportului excelent putere/greutate, turbinele cu gaze au fost folosite și la acționarea navelor rapide.

Exemple de astfel de nave au fost în Anglia vedetele MGB 2009 și fregatele Type 81, în Suedia vedetele torpiloare din clasa 6 Spica, acționate de turbine Proteus 1282 fabricate de Bristol Siddeley, în Finlanda corvetele din clasa Turunmaa, acționate de turbine Rolls-Royce Olympus TMB3, în Canada distrugătoarele port-elicopter din clasa Canadian Iroquois, iar în SUA cuterele din clasa Hamilton ale U.S Coast Guard.

Președintele american Joe Biden a semnat marți un proiect de lege care prevede acordarea de subvenții în valoare de 52 de miliarde de dolari pentru a stimula producția de semiconductori în Statele Unite, potrivit AFP.

Democratul a declarat că investiția în aceste piese care se află în centrul electronicii moderne va ajuta țara sa să câștige "competiția economică a secolului XXI".

Proiectul de lege, adoptat de Congres la sfârșitul lunii iulie, prevede, de asemenea, zeci de miliarde de dolari pentru cercetare și dezvoltare.

--------------