Președintele american Joe Biden a semnat marți un proiect de lege care prevede acordarea de subvenții în valoare de 52 de miliarde de dolari pentru a stimula producția de semiconductori în Statele Unite, potrivit AFP.

Presedintele american Joe BidenFoto: Yuri Gripas-Pool via CNP / SplashNews.com / Profimedia

Democratul a declarat că investiția în aceste piese care se află în centrul electronicii moderne va ajuta țara sa să câștige "competiția economică a secolului XXI".

Proiectul de lege, adoptat de Congres la sfârșitul lunii iulie, prevede, de asemenea, zeci de miliarde de dolari pentru cercetare și dezvoltare.

Pentru Joe Biden, adoptarea acestei legi reprezintă o victorie după o luptă îndelungată și o veste bună în apropierea alegerilor de la jumătatea mandatului.

Proiectul de lege "stimulează eforturile noastre de a produce semiconductori aici, în America", a declarat Biden, lăudându-i pe antreprenori, care sunt "motivul pentru care sunt optimist cu privire la viitorul țării noastre".

Acest plan de investiții "va reduce costul afacerilor, va crea locuri de muncă bine plătite în domeniul producției în întreaga țară și va consolida poziția de lider a Americii în industria viitorului", a declarat președintele într-un comunicat după votul din Congres.

Cererea de semiconductori a explodat în timpul pandemiei, provocând penurii la nivel mondial care au fost exacerbate de închiderea fabricilor chinezești în fața revenirii Covid.

Statele Unite, a căror pondere în producția mondială a scăzut brusc în ultimii ani în favoarea Asiei, au avut de suferit de pe urma acestor penurii. Acest lucru a încetinit producția de mașini noi anul trecut, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la automobile.