Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a sosit în Taiwan cu un mesaj clar pentru China, afirmând că angajamentul SUA față de un Taiwan democratic este mai important ca niciodată, transmite Reuters. Oficialul american a promis solidaritatea „esențială” a SUA cu Taiwan, într-o întâlnire istorică cu președinta țării insulare din Extremul Orient, Tsai Ing-wen, care a promis că nu va da înapoi în fața amenințărilor militare din China, notează The Guardian.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi și preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wenFoto: Handout / AFP / Profimedia

UPDATE: Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a părăsit miercuri Taiwanul după ce a promis solidaritate și a salutat democrația, lăsând în urmă furia Chinei după scurta sa vizită pe insula autoguvernată pe care Beijingul o revendică ca fiind a sa, notează Reuters.

Pelosi, a cărei delegație a făcut o oprire neanunțată, dar urmărită îndeaproape, în Taiwan, marți seara ârziu, după vizite în Singapore și Malaezia, urmează să își continue turneul asiatic cu opriri în Coreea de Sud și Japonia.

--------

"Vizita delegației noastre din Congres în Taiwan onorează angajamentul de neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan", a declarat Pelosi.

"Solidaritatea SUA cu cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului este mai importantă astăzi decât oricând, în condițiile în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație", a mai precizat președintele Camerei Reprezentanților.

Pelosi spune că a venit în Taiwan cu intenții pașnice

Nancy Pelosi, care a sosit marţi seară în Taiwan, a declarat miercuri că a venit cu intenţii paşnice în regiune, în contextul în care vizita sa a înfuriat Beijingul, transmit AFP și Agerpres.

"Venim ca prieteni în Taiwan, venim în pace în regiune", a declarat Pelosi.

Preşedinta Tsai Ing-wen a subliniat, în discursul său, că insula îşi sporeşte capacităţile defensive şi va "menţine linia apărării" pentru democraţiile din regiune, notează BBC, citat de news.ro.

SUA a fost un partener de bază în ceea ce priveşte securitatea pentru multe ţări liberale din regiunea Asia-Pacific, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Preşedinta Tsai i-a oferit lui Pelosi distincţia civilă Order of Propitious Clouds şi i-a mulţumit pentru atenţia şi "sprijinul neclintit" acordate Taiwanului.

Tsai a spus că Pelosi are "legături îndelungate şi profunde cu Taiwanul" şi şi-a exprimat "recunoştinţa" faţă de aceasta.

Vizita lui Pelosi i-a iritat pe chinezi

Vizita lui Nancy Pelosi, care nu fusese anunţată oficial, dar care a făcut obiectul unor speculaţii intense de câteva zile, a determinat imediat reacţii din partea Beijingului.

Liderii chinezi şi-au exprimat indignarea faţă de vizita preşedintei Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, pe care China îl vede ca unul dintre teritoriile sale care urmează să fie ”reunificate” cu forţa, dacă este necesar, notează AFP.

La sosirea înaltului oficial american la Taipei, ministerul chinez de externe a denunţat "o încălcare gravă" a angajamentelor americane faţă de China, care "subminează grav pacea şi stabilitatea regionale".

Taiwanul susține că exerciţiile militare ale Chinei, iniţiate ca răspuns faţă de vizita lui Pelosi, sunt o reacţie inutilă.

Ce exerciții militare face China

China a anunţat marţi că armata sa va lansa „manevre militare ţintite”, ca răspuns la vizita pe care a început-o în Taiwan preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, relatează agenţiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Acţiunea armatei este menită „să apere cu hotărâre suveranitatea naţională şi integritatea teritorială şi să contracareze ingerinţele externe şi tentativele separatiste de „independenţă ale Taiwanului”, a declarat Wu Qian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

Beijingul a anunţat că exerciţiile militare se vor face cu muniţie reală în jurul insulei. Astfel, comandamentul chinez a anunţat ”exerciţii navale şi aeriene comune în spaţiile maritime şi aeriene din nordul, sud-vestul şi sud-estul insulei”, notează news.ro.

Aceste exerciţii vor include ”tragerea cu muniţie reală cu rază lungă de acţiune” în strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală.

În unele zone, operaţiunile chineze vor avea loc pe o rază de 20 de kilometri de coasta Taiwanului, potrivit coordonatelor oferite de Armata Populară de Eliberare.

Taiwanul a denunțat exercițiile militare ale Chinei

Taiwanul a anunţat incursiunea marţi a peste 20 de avioane militare chineze în zona sa de apărare aeriană.

„21 de avioane ale armatei chineze au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ, mai largă decât spaţiul aerian teritorial) din sud-vestul Taiwanului la 2 august 2022", a anunţat într-un comunicat pe Twitter Ministerul taiwanez al Apărării.

China încearcă să ameninţe porturi şi oraşe-cheie, anunţând exerciţii militare în jurul insulei în zilele următoare, comunică în acelaşi timp ministerul, citat de Reuters.

Ministerul Apărării afirmă în acelaşi comunicat că exerciţiile au scopul de a intimida psihologic cetăţenii taiwanezi, adăugând că forţele armate „şi-au întărit” nivelul de vigilenţă, iar populaţia nu trebuie să se neliniştească.

Cabinetul din Taiwan a anunţat că armata insulei a ridicat nivelul de alertă.