Preconizata vizită a președintei Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan este o ”provocare”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a ministerului rus al afacerilor externe Maria Zaharova, citată de Reuters.

Maria ZaharovaFoto: Sputnik / Profimedia Images

”Nu putem spune cu certitudine în acest moment dacă va ajunge sau nu acolo (Nancy Pelosi- n.red), dar tot ceea ce ține de acest turneu și posibila vizită în Taiwan este pur provocator”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Și Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat că vizita așteptată este o încercare provocatoare a Washingtonului de a exercita presiuni asupra Chinei, cu care Rusia a încheiat un parteneriat puternic în ultimii ani, notează Reuters.

”Considerm o posibilă vizită a lui Pelosi în Taiwan... o altă acțiune provocatoare a Statelor Unite, menită să exercite presiuni suplimentare asupra Beijingului”, a spus ea.

Într-o conferință de presă, Zaharova a afirmat că Rusia susține Beijingul și principiul Chinei unice.

”Rusia confirmă principiul o singură China și se opune independenței insulei sub orice formă”, a spus Zaharova.

Taiwanul se pregătește pentru o posibilă demonstrație de forță din partea Chinei, în așteptarea vizitei președintelui Camerei Reprezentaților din SUA, Nancy Pelosi, care ar urma să ajungă pe insulă marți seară.

Pelosi, în vârstă de 82 de ani, ar fi cel mai înalt oficial ales american care va vizita Taiwan în ultimii 25 de ani. Vizita ei nu este susținută oficial de administrația președintelui Joe Biden care s-a delimitat, în mod repetat, de acest demers, însă a susținut că nu are control asupra deciziilor lui Pelosi.

Beijingul a avertizat marți că Statele Unite vor avea „responsabilitatea” pentru o vizită în Taiwan lui Nancy Pelosi, și că vor trebui „să plătească prețul”.

„Statele Unite vor fi cu siguranță responsabile (pentru consecințe) și vor trebui să plătească prețul pentru atacul lor asupra suveranității și securității Chinei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying.