Liderul nord-coreean Kim Jong Un a avertizat că este pregătit să își folosească armele nucleare în eventualitatea unor conflicte armate cu Statele Unite și Coreea de Sud, relatează The Associated Press și Euronews.

Kim Jong-un alaturi de Xi Jinping si Ri Sol-juFoto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Kim a făcut amenințările în timpul unui discurs pe care l-a susținut cu ocazia aniversării a 69 de ani de la încheierea Războiului Coreean din 1950-1953, afirmând că „forțele noastre armate sunt pe deplin pregătite să răspundă oricărei crize iar forțele noastre de descurajare nucleară sunt deja pregătite de mobilizare rapidă”.

El a acuzat apoi Statele Unite că „demonizează” Coreea de Nord pentru a-și justifica acțiunile ostile și că exercițiile militare comune făcute de Washington cu Coreea de Sud sunt îndreptate împotriva Phenianului.

Kim Jong Un a susținut de asemenea că președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol este condus de „maniaci ai confruntărilor” și „gangsteri” care au mers mai departe decât a făcut-o orice guvern de la Seul înainte.

Kim Jong Un, deranjat de întărirea parteneriatului dintre Coreea de Sud și SUA

Începând cu luna mai când a intrat în funcție, noul guvern al lui Yoon a luat măsuri de consolidare a relației militare cu Statele Unite și întărire a capacității Coreei de Sud de a neutraliza amenințările nucleare ale Nordului, inclusiv printr-o lovitură preventivă.

„Discuțiile despre acțiuni militare împotriva țării noastre, care deține arme absolute de care se tem cel mai tare, sunt acțiuni sinucigașe absurde și foarte periculoase”, a mai spus Kim Jong Un.

„O asemenea tentativă va fi imediat pedepsită cu forța noastră puternică iar guvernul lui Yoon Suk Yeol și forțele sale armate vor fi anihilate”, a amenințat el.

Kim Jong Un a amenințat cu „folosirea preventivă” a armelor nucleare și la sfârșitul lunii aprilie, comentariile sale de atunci fiind interpretate de numeroși analiști ca o tentativă de intimidare a viitorului cabinet de la Seul.

La sfârșitul lunii iunie presa de stat nord-coreeană a acuzat Sudul că ar fi trimis coronavirusul în țară cu baloane purtate de vânt.

Coreea de Nord a trecut printr-un val exploziv de COVID-19 primăvara aceasta după ce anterior autoritățile de la Phenian au reușit să evite izbucnirea unor focare majore prin închiderea completă a granițelor țării și măsuri de carantină severe.