Un jurnalist german acuză guvernul Danemarcei că respectă statutul de țară membră a spațiului Schenghen doar pe hârtie, publicând o înregistrare care arată cozi uriașe la intrarea în țară din cauza controalelor vamale.

Cozi uriase la intrarea in DanemarcaFoto: Captura video

„Notați cum am putut intra legal în Germania fără controale vamale. Pe partea cealaltă este un blocaj rutier de un kilometru din cauza verificărilor ilegale al TUTUROR celor care intră în țară (înregistrare video făcută de soția mea”, afirmă jurnalistul Julian Röpcke pe pagina sa de Twitter.

El afirmă ulterior că „din moment ce primesc comentarii 'amuzante' aici: puteți vedea din postările mele din ultimii câțiva ani că acesta este un fenomen continuu de care m-am lovit din nou și din nou când am mers să îmi vizitez familia. Nu are nimic de-a face cu o 'suspendare temporară' a Schengen”.

Jurnalistul german precizează de asemenea că nu este un eurosceptic dar că guverne daneze succesive au găsit numeroase motive „pentru această încălcare constantă a legii”.

El arată că motivele actuale invocate pentru controalele vamale din Danemarca sunt terorismul, infracționalitatea și războiul din Ucraina.

Guvernul social-democrat condus de premierul Mette Frederiksen a generat controverse la sfârșitul lunii aprilie când a anunțat că analizează posibilitatea trimiterii solicitanților de azil ajunși în țară în Rwanda, urmând exemplul prim-ministrului britanic Boris Johnson.

Danemarca, o țară cunoscută în ultimele decenii pentru politicile sale prietenoase față de imigrație, și-a înăsprit puternic politicile în ceea ce privește migranții și solicitanții de azil în ultimii ani, admițând că a eșuat în integrarea acestora.