Danemarca poartă discuții cu Rwanda în vederea creării unei proceduri pentru transferul solicitanților de azil în țara africană, urmând exemplul anunțat de Marea Britanie săptămâna trecută, relatează Reuters.

Refugiati sirieni in DanemarcaFoto: OJPhotos / Alamy / Profimedia Images

Danemarca, o țară cunoscută pentru politicile sale generoase față de imigranți și refugiați, și-a înăsprit treptat în ultimul deceniu politicile legate de imigrație, anul trecut adoptând și o lege care permite transferarea refugiaților ajunși pe sol danez în centre de azil dintr-o țară parteneră.

„Dacă aplici pentru azil în Danemarca, ştii că vei fi trimis într-o ţară din afara Europei. Prin urmare, sperăm că persoanele vor înceta să mai ceară azil în Danemarca”, declara în luna iunie a anului trecut Rasmus Stoklund, reprezentantul pentru probleme de imigraţie al Partidului Social Democrat aflat la guvernare.

Măsura a fost adoptată de parlamentul de la Copenhaga după ce în primăvara lui 2021 guvernul danez a anunțat că va trimite refugiații sirieni înapoi în Siria, în pofida protestelor puternice ale organizațiilor umanitare și ale instituțiilor europene.

Tot anul trecut, Danemarca a anunțat înăsprirea unei controversate legi care vizează prevenirea enclavizării comunităților de imigranți și a condiționat acordarea ajutoarelor sociale imigranților de prestarea unei munci, premierul Mette Frederiksen subliniind că aceștia „vor trebui să lucreze pentru alocaţia lor”.

Danemarca vrea să trimită refugiații și migranții în Rwanda

Deși peste câteva luni se va împlini un an de la adoptarea legii privind transferarea refugiaților în centre de azil din afara țării, guvernul danez nu a găsit până în prezent o țară parteneră.

„Dialogul nostru cu guvernul ruandez include un mecanism pentru transferul solicitanților de azil”, a precizat ministrul danez al Imigrației Mattias Tesfaye într-un email trimis miercuri agenției Reuters.

Acordul ar urma să „asigure o abordare mai demnă decât rețeaua infracțională de traficanți de persoane care caracterizează astăzi migrația în jurul Mediteranei”, a adăugat acesta.

Mutarea guvernului danez vine după ce premierul Boris Johnson a anunțat săptămâna trecută că Marea Britanie va reloca mii de solicitanți de azil în Rwanda ca parte a unei abordări mai dure ce vizează destructurarea rețelelor de traficanți de persoane și oprirea fluxurilor de migranți.

Problema transferării refugiaților în afara țării urmează să fie dezbătută în parlamentul danez săptămâna viitoare, guvernul de la Copenhaga având nevoie de sprijinul legislativului pentru adoptarea unei astfel de măsuri.