În pofida presiunilor exercitate de legiuitori și ONG-uri, guvernul danez este hotărât să își continue eforturile de a trimite refugiații sirieni înapoi în Siria deoarece afirmă că situația din țara măcinată de un război civil sângeros s-a îmbunătățit, relatează Reuters.

Refugiati sirieni in DanemarcaFoto: OJPhotos / Alamy / Profimedia Images

Danemarca a decis anul trecut să revizuiască sute de permise de rezidență acordate solicitanților de azil sirieni după ce autoritățile responsabile de imigrație din această țară au afirmat că situația din capitala siriană Damasc și zonele din jurul acesteia s-a ameliorat.

Sute de persoane au protestat în fața parlamentului de la Copenhaga săptămâna trecută față de revocarea permiselor de ședere, măsură contestată de asemenea de mai mulți europarlamentari și ONG-uri care afirmă că situația din Siria nu este sigură.

„Danemarca a fost deschisă și sinceră din prima zi. Le-am transmis clar refugiaților sirieni că permisul lor de rezidență este temporar și că permisul poate fi revocat dacă nevoia pentru protecție încetează”, a declarat marți ministrul danez pentru imigrație, Mattias Tesfaye.

Autoritățile daneze au revocat începând cu 2019 permisele de rezidență a peste 200 de cetățeni sirieni ce locuiau în zona Damascului înainte de a se refugia în Danemarca. Cifra reprezintă 33% din totalul cazurilor revizuite, potrivit Serviciului Danez de Imigrație.

Tot începând cu 2019 Danemarca a început să le ofere sirienilor bani pentru a părăsi țara, în jur de 175.000 de coroane daneze (aproximativ 28.500 de euro) de persoană. Cel puțin 250 de cetățeni sirieni au acceptat oferta financiară și s-au întors voluntar în Siria.

„Foștii refugiați ar trebui să se întoarcă în țara lor natală și să își refacă viața acolo când condițiile din țara natală s-au îmbunătățit”, a mai declarat Tesfaye.

Într-o scrisoare adresată premierului danez Mette Frederiksen, 33 de eurodeputați din 12 state membre ale Uniunii Europene și-au exprimat regretul față de decizia Danemarcei de a „expulza refugiații sirieni” și l-au îndemnat să revină asupra deciziei.

„Deportările către o țară aflată în război nu vor fi niciodată normale. Danemarca nu ar trebui să își asume un rol de avangardă aici”, afirmă europarlamentarii în scrisoare.

Suedia și Marea Britanie au concluzionat la rândul lor că situația generală din zona capitalei siriene s-au îmbunătățit, însă Consiliul Danez pentru Refugiați, un ONG, afirmă că Danemarca este singura țară din Europa care a început revocarea sistematică a permiselor de rezidență din acest motiv.

Atât Consiliul European cât și Parlamentul European au remis declarații în care afirmă că situația din Siria nu este sigură pentru întoarcerea voluntară a refugiaților din această țară, poziție împărtășită și de ONU.

Citește și: