​Fostul președinte american Donald Trump a declarat că este „în mare parte” cea mai persecutată persoană din istoria Statelor Unite, relatează Insider și The Independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Un prieten al meu a spus o dată că am fost cea mai persecutată persoană din istoria țării noastre. Nu m-am gândit niciodată așa la lucruri. Nu am avut niciodată timp. Mereu luptam cu acești oameni care încercau să mă persecute”, a afirmat Donald Trump la un miting electoral din Florida.

„Nu am avut timp să mă gândesc la cum sunt persecutat fiindcă luptam împotriva persecuției. Cu siguranță nu a existat niciun politician sau președinte și, în mare parte, nicio persoană care a fost tratată ca mine”, a continuat el.

Comentariile sale vin în contextul în care Congresul american investighează rolul pe care fostul președinte republican l-a avut în atacul mortal asupra Capitoliului din luna ianuarie a anului trecut.

Preşedintele Comisiei de anchetă parlamentară privind atacul asupra Capitoliului a declarat vinerea trecută că Trump trebuie să fie făcut responsabil pentru violențele fără precedent care au avut loc în simbolul democrației americane:

Reprezentantlul democrat Bennie Thompson l-a acuzat pe Donald Trump că „a încercat să ne distrugă instituţiile democratice” și că el a fost cel care „a deschis calea dezordinii şi corupţiei”.

Acuzații grave la adresa lui Donald Trump

La sfârșitul lunii trecute depoziția lui Cassidy Hutchinson, o fostă angajată a Casei Albe, în fața comisiei a șocat opinia publică americană.

Aceasta, o fostă asistentă a lui Mark Meadows, șeful cancelariei lui Donald Trump de la Casa Albă, a declarat că fostul președinte a afirmat că nu îi pasă că susținătorii săi sunt înarmați, înainte să îi îndemne să se îndrepte înspre Capitoliu.

„Nu sunt acolo să îmi facă rău”, ar fi declarat Trump despre susținătorii săi înarmați, cu doar câteva minute înainte să-i invite la Capitoliu, potrivit mărturiei lui Hutchinson.

Ea a mai afirmat că Donald Trump a încercat să ia volanul unui agent al Secret Service, agenţie însărcinată cu protecţia preşedintelui, pentru a se alătura susţinătorilor săi care se deplasau spre Congres pentru a încerca să blocheze certificarea victoriei prezidenţiale a candidatului democrat Joe Biden.

„Pe naiba, sunt preşedinte, du-mă imediat la Capitoliu” ar fi spus el, încercând să-l prindă pe poliţist de guler, conform celor spuse lui Cassidy Hutchinson de adjunctul şefului de cabinet de la Casa Albă.

Trump a respins această versiune a evenimentelor.

Un sondaj de opinie realizat de Trafalgar Group între 11 și 14 iulie arată că, în cazul unei noi confruntări între Donald Trump și Joe Biden la alegerile prezidențiale din 2024, fostul președinte republican l-ar învinge de data aceasta pe președintele democrat în exercițiu.