Secretarul general al ONU Antonio Guterres ”condamnă fără echivoc” atacul rușilor asupra portului Odesa, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, citat de Reuters.

Secretarul general al ONU, Antonio GuterresFoto: Enrique Shore / Alamy / Alamy / Profimedia

Reprezentantul ONU a amintit că toate părțile din războiul declanșat de Rusia în Ucraina s-au angajat vineri într-un acord pentru exportul de cereale din porturile ucrainene.

”Aceste produse sunt extrem de necesare pentru a aborda criza alimentară globală și pentru a ușura suferința a milioane de oameni aflați în nevoie pe întreg globul”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq, într-un comunicat.

”Este imperativă implementarea deplină (a acordului –n.red) de către Federația Rusă, Ucraina și Turcia”, a mai susținut acesta citat de Reuters.

Rusia a atacat cu rachete portul Odesa, la o zi după semnarea acordului privind reluarea exportului de cereale în Marea Neagră.

Mai multe rachete ar fi fost lansate de Rusia spre portul Odesa. Două rachete au lovit ținta, în timp ce două ar fi fost interceptate de sistemele antiaeriene ucrainene.

Ucraina l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele rus Vladimir Putin că „a scuipat în faţă” ONU şi Turcia prin faptul că a bombardat portul Odesa, afirmând că Moscova trebuie să-şi asume „întreaga responsabilitate” a eşecului acordului privind exporturile de cereale semnat cu o zi înainte la Istanbul.

Kievul a făcut apel la ONU și Turcia, ca părți ale acordului semnat vineri la Istanbul pentru reluarea exportului de cereale la Marea Neagră, să ia măsuri pentru a se asigura că Rusia își îndeplinește obligațiile pentru funcționarea în siguranță a coridorului destinat transporturilor de grâne.