Determinată să reglementeze accesul la armele de foc, California a adoptat vineri o lege care permite cetățenilor să dea în judecată în mod individual pe oricine fabrică sau vinde puști de asalt în interiorul granițelor sale, inspirându-se dintr-un sistem controversat pentru a descuraja femeile să facă avorturi în Texas, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anul trecut, cu mult înainte de decizia Curții Constituționale privind dreptul femeii la întreruperea voluntară a sarcinii (avort), statul conservator Texas a decis să acorde cetățenilor dreptul de a intenta procese civile împotriva tuturor organizațiilor și persoanelor care ajută femeile să facă avort.

Aleșii din California, un stat cu o majoritate covârșitoare de democrați, care este foarte atașat de dreptul la avort și care susține o reglementare strictă a armelor de foc, au decis să folosească același arsenal juridic pentru a-și aplica legile privind avortul, pe care le consideră amenințate.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a semnat vineri o lege similară cu legea texană privind avortul, care permite cetățenilor să dea în judecată pe oricine fabrică, vinde sau expediază arme de foc interzise (puști de asalt, așa-numitele arme "fantomă" etc.), tot cu o amendă de 10.000 de dolari.

"Ne luăm exemplul din Texas. Sincer, dacă Texasul se poate folosi de dreptul cetățenilor de a da în judecată pentru a ataca femeile, atunci putem folosi acest drept pentru a face California mai sigură", a declarat senatorul californian Anthony Portantino, coautor al legii, în cadrul unei conferințe de presă.

Legea, care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023, va fi cu siguranță contestată în instanță și va face obiectul a numeroase apeluri din partea organizațiilor conservatoare și a lobby-ului pentru arme de foc.

Dar "Curtea Supremă a deschis ușa. Curtea Supremă a spus că este în regulă. A fost o decizie teribilă, dar acestea sunt regulile pe care le-au făcut", a declarat guvernatorul Newsom.