Boris Johnson şi-a luat la revedere miercuri de la parlamentarii britanici în ultima sa sesiune de întrebări în calitate de prim-ministru, în cadrul căreia şi-a apărat bilanţul şi a încheiat apoteotic cu formula „Hasta la vista, baby”, în aplauzele conservatorilor, relatează agențiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Boris Johnson Foto: Tejas Sandhu/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Misiune în mare parte îndeplinită”, a dat asigurări prim-ministrul, care a revenit asupra celor trei ani ai săi la putere şi a afirmat că va petrece următoarele săptămâni „făcând ceea ce cred că publicul se aşteaptă să fac: să avansez în dosarele pentru care am fost aleşi în 2019”.

„Aceşti ultimi ani au fost cel mai mare privilegiu al vieţii mele”, a adăugat prim-ministrul în vârstă de 58 de ani, care a demisionat pe 7 iulie după o serie de scandaluri.

„Hasta la vista, baby”, a încheiat el, în aplauzele deputaţilor din tabăra conservatoare, folosind o celebră replică a unui personaj jucat de Arnold Schwarzenegger în filmul „Terminator 2”.

Succesorul lui Boris Johnson va fi cunoscut pe 5 septembrie, dată la care se încheie vacanţa parlamentară care începe vineri.

Şeful opoziţiei laburiste, Keir Starmer, l-a interpelat pe Johnson în privinţa cursei din tabăra conservatoare pentru a-l înlocui pe Downing Street, întrebându-l despre anularea unei dezbateri televizate pe Sky News.

Boris Johnson și-a luat revedere de la parlamentul britanic în stilul cunoscut

„Ei bine, nu urmăresc subiectul foarte îndeaproape”, a spus prim-ministrul la final de mandat, cu zâmbetul pe buze, în râsetele deputaţilor. El a profitat însă de prilej pentru a-i da „câteva sfaturi” celui care îi va succeda la Downing Street.

„Rămâneţi aproape de americani, susţineţi-i pe ucraineni, bateţi-vă pentru libertate şi democraţie peste tot. Reduceţi impozitele şi eliminaţi reglementările acolo unde puteţi, pentru a face din această ţară cel mai bun loc pentru a trăi şi a investi”, a adăugat el.

„Concentraţi-vă pe drumul pe care-l aveţi în faţă, dar amintiţi-vă mereu să verificaţi oglinda retrovizoare. Şi amintiţi-vă înainte de toate că nu Twitter contează, ci oamenii care ne-au trimis aici”, le-a mai spus Boris Johnson deputaţilor.

Deputaţii conservatori votează miercuri pentru a cincea şi ultima oară pentru a-i desemna pe cei doi candidaţi finalişti. În cursă se mai află fostul ministru de finanţe Rishi Sunak, şefa diplomaţiei Liz Truss şi secretarul de stat pentru comerţ internaţional Penny Mordaunt.