Aproximativ 1.000 de oameni au manifestat sâmbătă la Budapesta împotriva guvernului premierului Viktor Orban, după ce partidul său de dreapta Fidesz a adoptat o lege care a majorat drastic taxele pentru firmele mici, notează Reuters. Oamenii sunt nemulţumiţi de facturile mari şi de inflaţia galopantă.

Viktor Orban, premierul UngarieiFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Naționalistul Viktor Orban se confruntă cu cea mai grea provocare de când a preluat puterea în 2010, în condițiile în care inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, forintul se apropie de un minim istoric, iar fondurile Uniunii Europene sunt incerte din cauza unei dispute privind standardele democratice.

Blocarea unui pod din Budapesta marți nu a reușit să împiedice aprobarea unei moțiuni guvernamentale de creștere a ratei de impozitare pentru sute de mii de firme mici, sfidând criticile unor grupuri de afaceri și ale partidelor de opoziție.

Miercuri, guvernul lui Orban a redus, de asemenea, plafonarea prețurilor la utilități pentru gospodăriile cu un consum mai mare, dând înapoi una dintre politicile emblematice ale premierului, din cauza creșterii prețurilor la electricitate și gaze pe fondul războiului din Ucraina.

Facturile la energie sunt tot mai mari

"Am o cunoștință care se încălzește doar cu energie electrică. Factura lunară de energie electrică a fost de 30.000 de forinți (75 de dolari) până acum, ceea ce nu este mult, dar de acum înainte va plăti 153.000 (375 de dolari)", a declarat Miklos Nyiri, un pensionar în vârstă de 70 de ani prezent la miting.

"Este pensionar, așa că pensia va fi mâncată de factura la energie electrică, iar ei vor fi lăsați să pască pe câmp", a spus Miklos Nyiri, adăugând totuși că este puțin probabil ca micul protest să îl forțeze pe Orban să schimbe direcția.

Mitingul de sâmbătă a fost convocat de primarul unui orășel, Peter Marki-Zay, contracandidatul independent al lui Orban, a cărui alianță de opoziție a suferit o înfrângere zdrobitoare în alegerile parlamentare din aprilie.

Numărul mic de participanți la miting a indicat că, în ciuda nemulțumirilor care se ascund în legătură cu ultimele reforme ale lui Orban pentru a consolida finanțele statului maghiar, sentimentul antiguvernamental se străduiește să câștige teren chiar și în Budapesta, unde opoziția a avut cea mai mare prezență în aprilie.

Prezenţă scăzută la miting

Ildiko Hende, în vârstă de 52 de ani, care lucrează ca femeie de serviciu la o bancă, a deplâns, de asemenea, prezența scăzută la miting.

"Lucrez de peste 30 de ani, dar ceea ce se întâmplă în această țară în acest moment este iadul întruchipat", a spus ea.

În pofida faptului că Orban a plafonat prețurile la combustibil și la unele alimente de bază, inflația a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, ajungând la 11,7% pe an în luna iunie, forțând banca centrală să intre în cel mai abrupt ciclu de înăsprire a ratei de la prăbușirea regimului comunist.

Chiar și așa, forintul se apropie de minimele record față de euro, alimentând presiunile inflaționiste.

"Vreau doar să pot trăi o viață normală, fără a fi nevoit să strâng bănuți la sfârșitul fiecărei luni. Prețurile sunt atât de mari încât te fac să înnebunești. Acest lucru chiar nu este sustenabil", a spus Ildiko Hende.