Aproximativ 1.000 de manifestanți au blocat marți un pod din centrul Budapestei, în timp ce parlamentul dezbătea o propunere a guvernului premierului Viktor Orban care ar urma să crească rata de impozitare pentru sute de mii de firme mici, transmite Reuters.

Viktor Orban, premierul UngarieiFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Demonstranții s-au adunat inițial într-o piață principală din fața parlamentului înainte de a mărșălui spre un pod peste Dunăre din apropiere, blocând traficul în ambele direcții între cele două părți ale Budapestei, pe fondul unei prezențe intense a poliției.

Orban se confruntă cu cea mai dificilă provocare de când a preluat puterea în 2010, în condițiile în care inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, forintul a suferit o depreciere record, iar fondurile Uniunii Europene sunt în incertitudine, pe fondul unei dispute cu Bruxellesul privind standardele democratice.

Guvernul lui Orban a prezentat luni amendamentele în parlament, înăsprind drastic eligibilitatea pentru regimul fiscal simplificat, pentru care multe întreprinderi mici au optat datorită administrației și ratei reduse de impozitare pe care le oferea.

Cu toate acestea, guvernul spune că sistemul a fost abuzat de unele întreprinderi care au forțat lucrătorii să intre în acest regim pentru a-și reduce propriile costuri, facilitând o formă de angajare ascunsă.

Noile norme urmează să intre în vigoare în septembrie, în cazul în care vor fi aprobate de Parlament. Taxa ar fi trebuit să strângă 237 de miliarde de forinți (572 de milioane de dolari) în acest an.