Parlamentul de la Paris urmează să lanseze o nouă investigație cu privire la supracontractarea de către statul francez a companiilor precum McKinsey și Capgemini pentru consultanță, relatează Euractiv.

McKinsey and CompanyFoto: Efinancialcareers.co.uk

Anunțul a fost făcut de noul președinte al Comisiei de finanțe a Adunării Naționale, deputatul Eric Coquerel de la partidul de extrema stângă La France insoumise (Franța nesupusă). Aceasta este prima mișcare publică a lui Coquerel în calitate de președinte al comisiei.

El intenționează să aprofundeze „raportul calitate/preț al serviciilor acestor firme de consultanță, necesitatea lor, rolul lor în elaborarea politicilor franceze și de ce administrația se bazează pe ele atât de mult”.

Președintele comisiei poate institui o „misiune de informare” menită să colecteze informații despre o anumită problemă însă niciunul dintre actorii chemați să răspundă la întrebări nu este obligat legal să participe.

O anchetă controversată

Criticii lui Coquerel s-au grăbit să sublinieze că Senatul francez a efectuat o investigație identică în urma informațiilor apărute în presă în luna ianuarie, ancheta camerei superioare a parlamentului constatând că administrația franceză a cheltuit peste un miliard de euro în 2021 pentru activități de consultanță.

„Aș dori să reamintesc tuturor că o muncă serioasă și riguroasă a fost deja făcută în Senat de către o comisie de anchetă interpartinică, care a depus apoi un proiect de lege” pentru încetarea acestor practici, a declarat senatoarea Eliane Assassi pe Twitter, membră a grupului parlamentar al comuniștilor francezi.

Scandalul cunoscut sub denumirea de „McKinseygate” a provocat numeroase controverse de-a lungul campaniei prezidențiale, președintele Emmanuel Macron, un fost bancher de investiții, fiind acuzat că are legături prea strânse cu industria.

Legăturile lui Emmanuel Macron cu McKinsey

Paul Midy, fost partener McKinsey, a fost directorul general al partidului La République en Marche (acum „Renaissance”) fondat de Emmanuel Macron. Mathieu Maucourt, un alt fost partener la McKinsey, a fost numit șef de cabinet la Trezoreria Franței.

Coquerel a fost ales președinte al comisiei după o serie de controverse, oponenții săi acuzându-l că vrea să dezvăluie presei secrete fiscale.

Într-un interviu acordat Euractiv săptămâna trecută, el a afirmat că va fi o „adevărată contra-putere” și va contribui la menținerea „sistemului neoliberal” în frâu.

Firma de consultanță McKinsey a fost implicată într-o controversă și în Statele Unite, convenind în luna februarie a anului trecut să plătească peste jumătate de miliard de dolari pentru a soluționa un proces legat de criza opioidelor din SUA.